Kielikysymys puhuttaa Kyrönmaallakin – potilasjärjestö toivoo Vaasaan laajaa päivystystä

Kyrönmaan Sydänyhdistyksen puheenjohtaja toivoo, että maanantaina Pohjanmaalla vierailulla oleva ministeri Juha Rehula harkitsee vielä Vaasan keskussairaalan kohtaloa laajan päivystyksen sairaalana.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Vaasan keskussairaala
Olli Koski / Yle

Erkki Maimasella on pitkä kokemus järjestötoiminnasta. Sydänliiton paikallisosaston Kyrönmaan Sydänyhdistyksen puheenjohtajana Erkki Maimanen tietää, että Vaasan ja Seinäjoen keskussairaalan kohtalot ovat sote-uudistuksen tärkeimpiä kysymyksiä pohjalaismaakunnissa. Laajan päivystyksen sairaala on suunnitelmissa jatkossa vain Seinäjoella.

– Pyytäisin Juha Rehulaa vielä kerran harkitsemaan nimenomaan Vaasan keskussairaalan kohtaloa. Toivoisin, että Vaasan keskussairaala pysyy laajan päivystyksen sairaalana, Maimanen sanoo.

Kielikysymys nousee keskusteluun Kyrönmaalla, jossa eletään kahden keskussairaalan vaikutuspiirissä. Vaasan Vähässäkyrössä asuva Maimanen oli Vaasan keskussairaalassa reilu kuukausi sitten ja oli saamaansa palveluun tyytyväinen.

– En voi sanoa missään tapauksessa, että en olisi saanut hoitoa omalla äidinkielelläni suomeksi. Lääkäri joka minua hoiti, oli ulkomaalainen ja puhui jo ruotsia sujuvasti ja suomea muutaman sanan. Osaston hoitaja käänsi lääkärin puhetta minulle suomeksi. En kokenut jääväni siinä paitsioon, Maimanen kertoo.

Sydänyhdistys ajaa potilaiden etua

Sydänliiton tarkoituksena on edistää sydänterveyttä Suomessa. Etelä-Pohjanmaan Sydänyhdistys ajaa suomenkielisten etuja pohjalaismaakunnissa 17 jäsenyhdistyksen voimin. Kyrönmaan jäsenyhdistyksen toimintamuodoista tärkeä on vertaistuen antaminen sydänsairauksiin liittyvissä asioissa.

– Yhdistyksellämme on vertaistukihenkilöt, jotka auttavat. Kun potilas palaa esimerkiksi ohitusleikkauksesta, hänellä on tuomisinaan sairaalasta kauhea nippu papereita, joista löytyy ohjeet vertaistuen saamiseen. Yhdistyksen puolesta emme voi mennä apuamme tarjoamaan. Vertaistukihenkilömme ovat vaitiolovelvollisia, joten heihin rohkeasti yhteys, jos esimerkiksi pallolaajennus tai muu iso sydänoperaatio askarruttaa, Erkki Maimanen toivoo.