Lastenpsykiatri: Puhu seksuaalisuudesta jo päiväkodissa

Mitä enemmän sekavaa seksuaalisuuskäsitystä ympärillemme pursuaa, sitä tärkeämpää on oikea tieto, vakuuttaa väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.

terveys
Raisa Cacciatore
Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.Anni Tolppi / Yle

Lapin aborttitilastot ovat edelleen synkkää luettavaa. Lapin keskussairaalan alueella tehtiin pari vuotta sitten jopa suhteessa eniten raskaudenkeskeytyksiä koko maassa. Erityisesti Rovaniemellä hätkähdytti yksittäisen koulun useat aborttitapaukset syksyllä 2014.

Tilannetta korjaamaan perustettiin seksuaalisuusterveyshanke jota rahoittaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL. Toteutuksesta vastaavat Lapin AMK, Lapin sairaanhoitopiiri ja Rovaniemen kaupungin terveydenhuolto.

Tämän päiväisessä aloitustapahtumassa oli puhumassa lastenpsykiatri Raisa Cacciatore. Lapin tilanne on hänen mielestään hyvä muistutus siitä kuinka herkästä asiasta on kysymys.

– Nuoret tarvitseva tietoa ja tukea omaan seksuaaliterveyteensä ja sitä pitää tarjota suunnitelmallisesti jo pienestä pitäen. Tässä yhteydessä opettajien ja päivähoitohenkilökunnan koulutus on avainasemassa.

– Myös palvelut ovat tärkeitä. Ehkäisy voisi olla ilmaista, sillä monien nuorten pitää tehdä selkoa siitä mihin viikkorahansa käyttää.

Länsimainen seksivyörytys ei tarjoa keinoja seksuaaliterveyteen.

Cacciatoren mukaan on yleinen harha, että koska ympärillämme puhutaan niin paljon seksistä, mitään erityistä seksuaalikoulutusta ei tarvittaisi.

– Pitää ymmärtää että seksuaalikasvatus on terveystietoa, siitä miten omaa kehoa pitää arvostaa ja miten muita pitää kunnioittaa. Nuoren täytyisi osata tehdä oikeita valintoja tilanteessa joka pursuaa hämmentävää ja sekavaa tietoa seksuaalisuudesta. Edelleen elää myyttejä että ensimmäisestä kerrasta ei tule raskaaksi tai ei saa sukupuolitautia.

– Silloin tarvitaan järkevää puhetta jonka pitää kaiken lisäksi toistua sukupolvesta toiseen. Ja tässähän ei jaeta tietoa pelkästään seksistä vaan omista oikeuksista, terveydestä, raskaudesta ja omasta kehosta.

Seksuaalikasvatus voidaan aloittaa jo päiväkodissa

Usein pelätään että jokin annos tietoa olisi vaarallista tai liikaa jossain isässä. Turhaan, sanoo Raisa Cacciatore.

– Seksuaalisuus on niin laaja asia, että lapsille voidaan puhua heidän omilla ehdoillaan. Esimerkiksi voidaan antaa tietoa miten tykkäystunteita näytetään tai miten voi suojata omaan kehoa. On olemassa uikkarisääntö. Kukaan ei saa koskea uikkareiden alla oleviin alueisiin. Ne ovat sinun ikiomia eikä kukaan saa koskea niihin ilman hyvää syytä.

– Sitten on kolmen kohdan sääntö. Sano heti ei, lähde heti pois ja kerro jollekin luotettavalla aikuiselle. Aikuisten tehtävä on opettaa näitä asioita lapsille. Jos nämä eivät ole tuttuja asioita lapsille, niin kuinka murrosiässä oleva nuori pystyy suojelemaan itseään, jos mitään oikeaa tietoa ei ole aiemmin annettu.