Yleltä uusi valtakunnallinen alueuutislähetys: Uutis-Suomi kokoaa tarinat läheltä ihmisiä

Joka arkipäivä lähetettävän makasiinin kokoavat alueuutisten ankkurit Salla Paajanen, Milla Madetoja ja Mikko Hirvonen.

media
Uutis-Suomen juontajat Salla Paajanen, Mikko Hirvonen ja Milla Madetoja seisovat ohjelman lavasteissa.
Uutis-Suomen juontajat Salla Paajanen, Mikko Hirvonen ja Milla Madetoja.Yle

Yle käynnistää tänään tiistaina televisiossa ja verkossa nähtävän uuden alueuutislähetyksen. Uutis-Suomi -makasiini tarjoaa koosteen alueiden uutisaiheista Yle Areenassa ja TV1:n myöhäisillassa.

Uutis-Suomi on valtakunnallinen, ilmaisultaan ihmisläheinen uutislähetys, joka kokoaa päivän mielenkiintoisimmat tapahtumat ja uutiset eri puolilta Suomea kymmeneen minuuttiin.

– Pääsemme valikoimaan 11 eri alueuutislähetyksen parhaita paloja. Meillä on johtolankana, että jutut olisivat mahdollisimman kuvallisia ja televisionomaisia. Haluamme poimia mukaan sellaisia juttuja, jotka eivät ole päässeet valtakunnallisiin uutisiin, sanoo Salla Paajanen, yksi uuden lähetyksen juontajista.

Paajasen lisäksi lähetystä juontavat alueellisista uutisista tutut Milla Madetoja ja Mikko Hirvonen.

Uutis-Suomi lähetetään Yle TV1:ssä arkisin maanantaista perjantaihin aina 10 minuuttia ennen myöhäisuutisia. Tarkka lähetysaika vaihtelee päivittäin ohjelmakaaviosta riippuen. Yle Areenassa lähetys on nähtävissä noin klo 20.20.

– Heti, kun ohjelma on saatu tallennettua, se julkaistaan Areenassa. Yritämme saada lähetykset sinne mahdollisimman nopeasti, jo ennen puoli yhdeksän uutisia, Salla Paajanen sanoo.

Koko Suomen kuva

Lähetys tarjoaa kuvan siitä, miltä koko uutisten Suomi näyttää. Mikäli ajassa tapahtuu suuria ja merkittäviä asioita, voidaan lähetys myös teemoittaa ja käsitellä vain yhtä aihetta. Lähetyksessä voidaan tarpeen vaatiessa seurata suorana tapahtumaa miltä tahansa paikkakunnalta.

– Ylen aluetoiminnan uudistaminen antaa jälleen mahdollisuuden toteuttaa lupaamiamme tavoitteita, eli mahdollisuuden lisätä alueellisten tv-uutisten määrää, sanoo Ylen aluetoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko.

– Emme ole antaneet eri alueille valmiita kiintiötä tai järjestystä. Periaate on, että päivän kiinnostavimmat uutiset Suomesta valitaan mukaan.

Uuden lähetyksen alkuperäinen idea on peräisin länsinaapurista Ruotsista.

– Siellä vastaava uutislähetys Sverige idag on maan suosituimpia uutislähetyksiä, sanoo Kataja-Rahko.