1. yle.fi
  2. Uutiset

Piikkipelkoisille helpotusta – alakoulun tyttöjen HPV-rokotukset vähenevät kahteen pistokseen

HPV-rokote ehkäisee ennen kaikkea papilloomaviruksen aiheuttamaa kohdunkaulan syöpää. Tulevaisuudessa myös pojat saatetaan rokottaa.

terveys
tyttöä rokotetaan
HPV-rokotus ehkäisee kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita.AOP

Alakoulujen terveydenhoitajat antavat tästä syksystä lähtien tytöille kaksi HPV-rokotusta. Kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita ehkäisevä rokote on aiemmin annettu kolmen pistoksen sarjana. Kahden annoksen antama suoja on kuitenkin todettu tutkimuksissa riittäväksi silloin, kun tytöt rokotetaan jo 11–12-vuotiaina.

– Tyttöjen mielestä ei ole varmaankaan vähäpätöinen asia, että pistosten määrä vähenee. Pistokseenhan voi liittyä hiukan kipua, ja jälkikäteen käsi voi tulla kipeäksi, ylilääkäri Tuija Leino Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:stä sanoo.

HPV-rokotteisiin on käytetty vuosittain hiukan yli kaksi miljoonaa euroa. Summa pienenee hieman alle 700 000 eurolla, kun tarvittavien annosten määrä vähenee. Myös kovilla olevassa kouluterveydenhuollossa rokotuskertojen väheneminen on otettu ilolla vastaan.

– Tämä voi myös lisätä kattavuutta ja parantaa rokotusohjelman toteutumista. Joku ajattelee ehkä, ettei jaksa ottaa kolmea pistosta. Kun niitä on vain kaksi, asennoituminen rokotusta kohtaan voi muuttua, Tuija Leino sanoo.

Suuri osa kunnista antaa rokotukset kuudesluokkalaisille, mutta osa voi aloittaa jo viidennellä luokalla. Kahteen pistokseen siirtyminen koskee niitä alle 15-vuotiaita tyttöjä, joiden HPV-rokotuksia ei ole vielä aloitettu tai jotka ovat saaneet vasta yhden pistoksen.

HPV-rokotus ehkäisee kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Sillä ehkäistään seksin välityksellä tarttuvaa papilloomavirusta, ja siksi rokote tehoaa parhaiten, kun se annetaan jo ennen seksielämän aloittamista.

Pojatkin saatetaan tulevaisuudessa rokottaa

Tulevaisuudessa myös pojille saatetaan antaa HPV-rokotus.

– Ihan lähitulevaisuudessa sellainen ei toteudu, mutta ei sitä ole suljettu pois, Tuija Leino THL:stä sanoo.

Tänä syksynä arvioidaan, kannattaako isompaa selvitystä poikien rokottamisen hyödyistä ja kustannuksista tehdä. Edellisen selvityksen jälkeen rokotteiden hinta on laskenut ja kahteen annokseen siirtyminenkin alentaa kustannuksia. Lisäksi papilloomaviruksesta on saatu uutta tietoa.

Papilloomavirus voi aiheuttaa sukuelinten ja peräaukon syöpiä myös miehille. Viime vuosina maailmalla ovat yleistyneet myös papilloomaviruksen aiheuttamat suun ja kaulan alueen syövät. Poikien rokottaminen suojaisi myös tyttöjä tartunnalta.

HPV-rokotteen on ottanut seitsemän kymmenestä tytöstä

Rokotusohjelmaan kuuluviin pikkulasten rokotuksiin verrattuna HPV-rokotusta otetaan vähän. Esimerkiksi vuonna 2002 syntyneistä suomalaistytöistä 72 prosenttia on ottanut kaikki kolme pistosta.

Yksi syy vähäiseen määrään voi olla se, että rokotusten turvallisuus on puhuttanut viime aikoina paljon ja monet ovat pohtineet myös HPV-rokotteen turvallisuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan rokotetta on käytetty laajasti ja tutkittu paljon.

– Meillä ei ole epäilyä siitä, että se aiheuttaisi sairastumisia ja vakavia haittoja. Tärkeintä on, että sitä on käytetty hyvin paljon ja seurattu hyvin tarkkaan, Tuija Leino THL:stä sanoo.

HPV-rokotteita on viime vuosina tutkittu paljon esimerkiksi siksi, että Tanskassa rokotteen epäiltiin aiheuttaneen harvinaista autonomisen hermoston säätelyhäiriötä. Tanskassa on käytetty eri rokotetta kuin Suomessa. Euroopan lääkeviraston EMA:n usean tutkimuksen mukaan sillä ei ole yhteyttä sairauteen. Myös maailman terveysjärjestö WHO pitää rokotetta turvallisena.

Joka kolmannella parikymppisellä naisella HPV-tartunta

Hieman yli 20-vuotiaista suomalaisnaisista joka kolmannella on sellainen HPV-tartunta, joka pystyy pitkittyessään aiheuttamaan syövän. Valtaosa infektioista paranee itsestään.

– Nuorten naisten kohdunkaulan syöpien määrä on lisääntynyt viimeiset viisitoista vuotta. Se johtuu osittain siitä, että virus on nykyisin aiempaa yleisempi, Tuija Leino sanoo.

HPV-tartuntaa ei voi estää täysin kondomillakaan.

– Kondomin käytöllä voi estää noin 70 prosenttia tartunnoista. Virus voi kuitenkin tarttua myös ympäröivältä iholta.

THL:n ylilääri Tuija Leinon mielestä HPV-rokotus kannattaa ottaa.

– HPV-rokote on kyllä tällä hetkellä paras suoja kohdunkaulan syöpää ja useita muitakin syöpiä vastaan, Tuija Leino toteaa.

Lue seuraavaksi