1. yle.fi
  2. Uutiset

Professori: Tavallinen puhelimen käyttäjä tuskin huomaa 5G-verkon nopeutta

Monelle kännykän käyttäjälle sovellusten käyttäjäystävällisyys on tärkeämpää kuin verkon nopeus.

Kotimaan uutiset
Miehen kädessä älypuhelin jossa näkyy sosiaalisen median appseja.
Henrietta Hassinen / Yle

5G-verkon tulemisesta ja verkon tuomista mahdollisuuksista on puhuttu parin vuoden vuoden ajan. Vielä tutkimuskäytössä olevasta verkosta on povattu nykyisiä matkapuhelinverkkoja nopeampaa ja luotettavampaa. Lisäksi sen viive olisi lyhyempi.

Tavallisen tallaajan näkökulmasta 5G tuskin on ihmeiden tekijä.

– Nykyisiä asioita tehdään hieman nopeammin ja luotettavammin, tuumaa professori Jari Porras Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Porras huomauttaa, että mobiilimaailmassa on aina hehkutettu uusia asioita. Ihmisten käyttäytyminen on kuitenkin pysynyt jokseenkin samanlaisena.

– Aikoinaan puhuttiin bluetoothista, nyt on 4G ja sitten 5G. Sitä odotetaan kuin kuuta nousevaa. Ei se kuitenkaan muuta meidän käyttäytymistämme, Porras pohtii.

Avataanpa Portaan väitettä hieman.

– Tänä päivänä suurin osa on verkossa. Siellä on sosiaalista elämää. Se ei vaadi sitä 5G:tä. Tämä on enemmän myyjien ja operaattoreiden markkinointipuhetta kuin ihmeiden tekijä. Vain yksi G lisää listaan.

Facebookin sovelluksen muutos suurempi juttu

Porras pelkää, että markkinoille päästessään 5G-verkko on kompromissien summa. Loppujen lopuksi käyttäjä ei välttämättä edes huomaa, että puhelin on yhteydessä entistä nopeammalla tietoverkolla.

Ihmiset arvostavat etupäässä palvelua, jota he puhelimella käyttävät. Sen jälkeen vuoroon tulee laite, jolla palvelut toimivat.

– Yhteys on siellä takana, että homma toimii. Todennäköisesti ihmiselle suurempi muutos on vaikka se, että Facebookin sovellusta muutetaan puhelimessa käyttäjäystävällisemmäksi kuin se, että siirryt 4G:stä 5G:hen.

Porras havainnollistaa asiaa niin, että yhteyden toimivuuden huomaa vasta siinä vaiheessa, kun se ei toimi.

– Niin kauan kuin on radioaalloista kyse, niin ei se tule kaikkialle kuulumaan kunnolla. Kaikkialla ei ole sellaisia nopeuksia. Normaalisti kaupungilla yhteyttä ei edes huomaa.

Lue seuraavaksi