1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. romanssit

Minna Rytisalo: Lempi

Minna Rytisalon romaanin päähenkilö on Lempi, jonka henkilöhahmo rakentuu kolmen eri ihmisen muistojen kautta. Harvoin jos koskaan olen lukenut esikoisteosta, jossa on niin taitavasti käytetty tällaista tekniikkaa. Kyseessä on taidonnäyte, jota tapaa harvoin, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

romanssit
Minna Rytisalo: Lempi-kirjan kansi
Gummerus

Suurin osa ihmisistä elää elämänsä vaatimattomasti pitämättä isompaa meteliä itsestään. Arki töineen ja tapahtumineen täyttää elämän. Ellei ympärillä satu jotakin poikkeuksellista, joka koskettaa kaikkia ihmisiä, elämä kulkee totuttua rataa. Yksi poikkeuksellisista asioista on sota. Silloin ihmisen elämä saattaa saada aivan uuden suunnan.

Vasta ilmestyneessä romaanissa käsitellään poikkeusolojen vaikutuksia kypsällä tavalla. Kyseessä on vuonna 1974 Sodankylässä syntyneet ja Kuusamossa äidinkielenopettajana työskentelevän Minna Rytisalon esikoisromaani nimeltään Lempi. Kirjan on kustantanut Gummerus ja sen puhuttelevat kannet on suunnitellut Jenni Noponen. Minna Rytisalo on aikaisemmin kirjoittanut kolumneja ja haaveillut romaanin kirjoittamisesta. Nyt hän on toteuttanut haaveensa ja romaanille voi povata menestystä.

Romaanissa eletään jatkosodan loppuaikoja, Lapin sodan evakkotaivalta ja heti sodanjälkeistä aikaa. Poikkeusoloissa kuoleman ja kauheuksien keskellä tapahtuu myös kauniita asioita. Yllättäin vähän epäsäätyinen rakkaus roihahtaa liekkiin pienen maatalon orvon pojan ja lähikauppalan kauppiaan ylioppilastyttären välillä. Parempiin oloihin tottunut Lempi-tyttö muuttaa Viljamin kotiin Pursuojalle ja alkaa elää vaatimatonta maalaistalon elämää. Viljami palkkaa Ellin aputytöksi maalaistalon töihin tottumattomalle vaimolleen.

Edessä on nöyryyttävä paluu Suomeen

Nuoret rakastavaiset elävät kuin herran kukkarossa. Viljami suorastaan palvoo Lempiä ja tekee kaikkensa, jotta elämä olisi onnellista. Nuori rakkaus on myös hedelmällistä ja Lempi alkaa odottaa lasta. Kova maailma puuttuu peliin ja Viljami joutuu muiden ikäistensä tavoin sotaan. Lasta odottava Lempi jää Ellin kanssa kahden Pursuojalle. Miten heidän käy, kun on lapsen syntymisen aika?

Lempi on toinen kaksosista, se hennompi puoli. Hänen sisarensa Sisko jää isän avuksi kotiin kaupanpitoon. Hän pääsee saksalaisten esikuntaan töihin. Seuraa tavallinen tarina missä komea saksalaisupseeri alkaa piirittää Siskoa ja pari rakastuu toisiinsa. Kaikki sujuu hyvin kunnes saksalaisten on lähdettävä Lapin sodan syttyessä. Monen tytön tavoin Sisko seuraa ihastustaan Norjaan ja lopulta Saksaan asti. Siellä totuus kuitenkin paljastuu, sulhasella onkin jo toinen katsottuna. Edessä on nöyryyttävä paluu Suomeen ja lopulta Pursuojalle, missä hänen kaksossisarensa lapsi on Ellin ja Viljamin hoivissa. Mutta missä on Lempi? Lähtikö hän saksalaisten mukaan, kuten Elli väittää vai mitä hänelle on tapahtunut?

Elämä on kovettanut Ellin

Minna Rytisalo on kirjoittanut balladinomaisen tarinansa kolmen henkilön kokemana. Viljami palaa särkyneenä kotiin sodasta pitkän sairaalassaolon jälkeen. Hän muistelee traagista rakkauttaan Lempiin. Vasta orvoksi jääneenä ja kokemattomana Viljami pitää Lempiä korvaamattomana. Hänen jälkeensä ei voi olla ketään toista, vaikka lääkäri vakuutti kaiken unohtuvan.

Elli on kovaa elämää ja raakaa kohtelua kokenut vähäinen eläjä, jolla on myös unelmia. Hän haluaa Viljamin itselleen ja tekee kaikkensa, jotta unelma toteutuisi. Elämä on kovettanut Ellin ja hän pystyy minkälaisiin tekoihin tahansa. Hän haluaa kiihkeästi parempaa elämää itselleen ja uskoo pääsevänsä päämäärään.

Taidonnäyte, jota tapaa harvoin

Sisko puolestaan on jalat maassa oleva ihminen, joka häpeää hairahdustaan saksalaisupseeriin. Pettymys on niin voimakas, että hän haluaa sovittaa kokemansa ja selvittää Lempin kohtalon. Hän tuntee kaksossisarensa liian hyvin, eikä usko, että Lempi olisi jättänyt lapsensa ja karannut saksalaisen matkaan.

Minna Rytisalon romaanin päähenkilö on Lempi, vaikka hänellä ei ole suunvuoroa romaanissa. Lempin henkilöhahmo rakentuu kolmen eri ihmisen muistojen kautta. Harvoin jos koskaan olen lukenut esikoisteosta, jossa on niin taitavasti käytetty tällaista tekniikkaa. Kyseessä on taidonnäyte, jota tapaa harvoin. Lukemisiin.

Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja.

Lue seuraavaksi