Poliisi Otanmäen tappoepäilystä: Kiinniotettujen turvapaikkapäätös ei kiinnosta

Poliisi ei usko Otanmäen henkirikoksen johtavan yhteenottoihin tai laajempiin levottomuuksiin.

Kotimaa
Poliisiautoja lähellä Otanmäen vastaanottokeskusta.
Otanmäessä oli maanantaina päivällä useita poliiseja ympäri kylää. Poliisista kerrotaan, että tapahtumapaikan tekninen tutkinta jatkuu edelleen.Jonna Karjalainen / Yle

Poliisi selvittää kahden kiinni ottamansa irakilaisen turvapaikanhakijamiehen taustoja ja varsinkin liikkumista lauantain ja sunnuntain aikana Otanmäen taajama-alueella. Kumpikin mies asui Otanmäen vastaanottokeskuksessa.

Rikosylikomisario Jarkko Maksniemi kertoo, ettei poliisi ole selvittänyt sitä, ovatko miehet saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Emme ole selvittäneet sitä, koska sillä ei ole merkitystä rikostutkinnassa, Maksniemi sanoo.

Hän ei kommentoi myöskään sitä, miten miesten mahdollisen turvanpaikanhakuprosessin käy jatkossa, sillä se on eri prosessi kuin rikosasia.

Poliisi ei näe väkivallan riskiä

Otanmäen tapaus on puhuttanut sosiaalisessa mediassa ja saanut ihmiset miettimään myös turvallisuuteen liittyviä riskejä.

– En näe riskiä väkivaltaisille tilanteille. Ainakin tässä vaiheessa tämä näyttää yksittäiseltä tapaukselta, Maksniemi sanoo.

Poliisi on ollut yhteydessä Otanmäen vastaanottokeskukseen, mutta ei näe tarvetta esimerkiksi miehittää vastaanottokeskuksen tai turvapaikanhakijoiden asuntojen ympäristöä. Keskusteluja vastaanottokeskusten kanssa jatketaan.

"Asiasta ei ole vielä totuutta tiedossa"

Poliisi seuraa tarkasti sosiaalista mediaa ja korjaa räikeitä huhuja. Jarkko Maksniemi muistuttaa, että sosiaalisessa mediassa on arveluttavaa levittää kuvia, jotka voivat leimata kiinni otettua henkilöä tähän tapaukseen. Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt kuva, joka on otettu eilen kiinniottotilanteesta Otanmäen taajamasta.

– Tässä vaiheessa ei ole hyvän tavan mukaista levittää kuvaa, joka leimaa liian helposti. Ei pidä liikaa yleistää asioita eikä leimata mitään tiettyä ihmisjoukkoa. Asiasta ei ole vielä varmaa totuutta tiedossa, Maksiemi muistuttaa.

Hän sanoo, että tässä vaiheessa esitutkintaa asiaa vasta selvitetään ja pyritään saamaan selvyyttä siihen, mitä on tapahtunut ja ketkä ovat osallisia. Myöhemmässä vaiheessa selvitellään rikosprosessia eli että mitä tilanteessa oikeasti on tapahtunut.

Ohikulkija soitti hälytyskeskukseen

Paikallinen ohikulkija ilmoitti hälytyskeskukseen sunnuntaiaamuna klo 7.30 ruumiista, jonka hän oli löytänyt Otanmäen Vuorimiehentien sivussa kulkevan kevyenliikenteen väylän luiskasta, metsän puolelta. Ruumis oli lähellä pyörätietä. Ruumiissa oli ulkoisen väkivallan merkkejä, joita poliisi ei halua kommentoida tarkemmin.

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille sunnuntai-iltapäivän aikana yleisöhavaintojen, todistajien kuulemisten ja poliisin omien tutkimusten perusteella. Toinen henkilöistä otettiin kiinni Otanmäen taajama-alueelta ja toinen Kajaanin keskustan alueelta.

Ei pidä liikaa yleistää asioita eikä leimata mitään tiettyä ihmisjoukkoa.

Jarkko Maksniemi

– Kiinnottotilanteet olivat rauhallisia eikä niissä ollut mitään normaalista poikkeavaa, kertoo Maksniemi.

Poliisin tutkiman tapon ja ryöstöjen uhrit ovat otanmäkeläisiä ja he ovat asuneet Otanmäen taajama-alueella. Uhrien taustoja ja viime aikojen liikkumista ennen surmaa tutkitaan parhaillaan. Teon motiiveja sekä epäiltyjen ja uhrien mahdollista aiempaa yhteyttä toisiinsa selvitetään myös. Poliisi jatkaa puhutteluja ja kuulusteluja sekä tapahtumapaikan teknistä tutkintaa.

Maanantaina aamupäivällä poliisi tiedotti, että se on ottanut kiinni kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa epäiltynä Otanmäessä tapahtuneesta taposta ja kahdesta ryöstöstä.