Keski-Suomeen syntymässä pelastusjohtamisen tyhjiö

Keski-Suomen pelastustoimea ollaan siirtämässä Kuopioon. Toteutuessaan siirto johtaisi tilanteeseen, jossa Keski-Suomen poliisi on Tampereella, hätäkeskus Vaasassa ja pelastustoimi Kuopiossa.

Keski-Suomi
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Kunta- ja uudistusministeri Anu VehviläinenYle

Sisäministeriön lakiluonnoksessa esitetään, että pelastusoimi ja sen johtaminen keskitettäisiin viiteen maakuntaan. Nämä maakunnat olisivat ne, joissa on yliopistollinen keskussairaala. Keski-Suomen pelastuslaitos siirtyisi näin Kuopioon.

Poliisitoimessa Keski-Suomi kuuluu Sisä-Suomen poliisilaitokseen, jonka pääpaikka on Tampere. Keskisuomalaisten hätäpuheluihin puolestaan vastataan Vaasassa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan uudet alueet ovat herättäneet kritiikkiä myös muissa maakunnissa.

– Olen kiertänyt kaksitoista maakuntaa, ja viiden alueen pelastuslaitos on tullut esille muuallakin kuin Keski-Suomessa. Täytyy katsoa rauhassa lausuntokierros, ja arvioida sen jälkeen onko valmiuksia ja ajatuksia muuttaa tätä kokonaisuutta, Vehviläinen sanoo.

Samaan hengenvetoon Vehviläinen muistuttaa, että asia kuuluu sisäministeri Paula Risikolle (kok.).

Lakiluonnos on lausuntokierroksella marraskuun 11. päivään saakka. Tällä hetkellä pelastustoimi on kuntien lakisääteistä yhteistoimintaa, jota hoitaa 22 alueellista pelastuslaitosta.