1. yle.fi
  2. Uutiset

Lounasta roskiksen sijaan ruokapöytiin – ylijäämäruoan mobiilisovellus laajenee Etelä-Kymenlaaksoon

Ravintoloiden ylijäämäruoan pelastuspalvelu aukeaa maanantaina Kotkan ja Haminan seudulla. Mukana on viisitoista ravintolaa tai kahvilaa.

ravintolat
Lounasruokaa Galilei-opiskelijaravintolassa Turussa
Olga Pihlman / Yle

Ravintoloiden lounaspöydistä ylijäänyttä ruokaa voi jatkossa ostaa Etelä-Kymenlaaksossakin Res-Q-nimisen palvelun välityksellä. Mobiilisovelluksen voi ladata esimerkiksi puhelimeen.

Ravintolat, leipomot tai kahviot listaavat ylimääräisen ruokansa myyntiin normaalihintoja halvemmalla. Asiakas varaa ruoan älypuhelimeen ladatusta sovelluksesta ja hakee annoksen ravintolasta.

Kotkassa ja Haminassa palvelua on lähtenyt tarjoamaan 15 kahvilaa ja ravintolaa. Määrää on tarkoitus kasvattaa edelleen. Esimerkiksi kotkalainen yrittäjä Niina Utter kertoo, että palvelu otetaan käyttöön Ravintola Datassa sekä myöhemmin myös tällä viikolla avatutulla Kotkan klubilla.

– Myymme saman päivän lounasta puoleen hintaan päivän päätyttyä. Keittiömestarit ilmoittavat kulloinkin ylijääneet annokset palveluun. Annoksen voi sieltä sitten varata ja noutaa ravintolasta, Utter kuvaa.

– Ei ole hyvä, että ruokaa heitetään pois. Yritämme tällä sitä minimoida ja jättää vihreämmän jalanjäljen, ettei ruoka menisi roskiin vaan ruokapöytiin, Utter jatkaa.

Palvelu aloitti toimintansa seitsemän kuukautta sitten pääkaupunkiseudulla ja toimii nyt jo myös Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Mikkelissä, Seinäjoella, Lahdessa, Oulussa ja Vaasassa.

Lue seuraavaksi