Keminmaan Geropisteeltä saa apua terveysmittauksista Kela-lomakkeiden täyttöön

Mitään varsinaista vaivaa ei tarvitse olla – mistä tahansa mietityttävästä asiasta voi käydä puhumassa, sanoo geronomiopiskelija Kati Huttunen.

Keminmaa
Geronomiopiskelija Kati Huttunen palvelemassa asiakasta
Geropiste sijaitsee samalla liikekeskuksen käytävällä kuin Keminmaan apteekki, jossa Kati Huttunen on työssä.Kati Siponmaa / Yle

Geronomiopiskelija Kati Huttunen pohti opiskelukaverinsa Pia Sonntagin kanssa viime keväänä koulutehtävänä sitä, miten uusilla tavoilla voisi tukea ja edistää ikääntyvien toimintakykyä ja itsenäistä kotona selviytymistä.

Yksi osa opintoja on vanhustyön kehittäminen, joten kaksikko keksi Geropisteen – maksuttoman palvelupisteen, jossa ikäihmiset voivat käydä mittauttamassa terveyttään tai kyselemässä vaikkapa ravitsemusneuvoja tai apua Kelan lomakkeiden täyttämiseen.

Maksuttomat palvelut ovat jo ensimmäisien päivien aikana vetäneet hyvin kävijöitä puoleensa.

– Verenpaineen mittaus on ollut suosituin tähän mennessä, mutta tässä voidaan tehdä esimerkiksi terveystarkastuksia, kaatumisvaaran arviointia tai ihan mitä tahansa ikäihmisen elämään liittyvää asiaa, kertoo Kati Huttunen.

– Eikä tarvitse olla mitään isoa ongelmaa, mikä ikinä mietityttää, niin voi tulla kysymään.

Minulta otettiin kehonkoostumus ja sen mukaan ikä arvioitiin 10 vuotta nuoremmaksi. Kannatti kyllä käydä.

Kyllikki Nikurautio

"Kannatti käydä" – kunto oli kymmenen vuotta nuoremman

Yksi Huttusen puheilla piipahtanut oli Kyllikki Nikurautio Keminmaan Lassilasta. Hän tuli Geropisteelle jo toistamiseen.

– Nyt otin papereita mukaan, että saan seurata tuleeko tarpeeksi proteiinia, hiilihydraattia ja niin edelleen, Nikurautio kertoo.

Liikunnalliseksi tunnustautuva Nikurautio oli erityisen iloinen mittausten tuloksista.

– Minulta otettiin kehonkoostumus ja sen mukaan ikä arvioitiin 10 vuotta nuoremmaksi. Kannatti kyllä käydä, naurahtaa seitsemänkymppinen Nikurautio.

Geronomikoulutustakin tehdään tunnetuksi

Nikurautiolle geronomikoulutus oli tuttu alaa opiskelevan sukulaistytön ansiosta. Monille muille sana ei juuri sytytä lamppuja. Palvelupisteen avaamisella on haluttu tehdä myös koulutusta ja ammattia tunnetuksi.

– On meitä useampi porukka jo valmistunut, mutta vieläkin se on vähän tuntematon. Että joutuu raivaamaan itselle sitä työpaikkaa, mutta eiköhän se siitä, uskoo Huttunen.

Huttunen päivystää pisteellä päiväaikoina, mutta hänen mukaansa ajanvarauksella voi kysellä muitakin aikoja.

– Keminmaan kuntahan järjestää niin sanottua kauppakyytiä kauempana asuville ikäihmisille, niin maanantait ja perjantait on tällätty ihan niiden mukaan, että ollaan silloin tässä heti aamusta tavoitettavissa.