Taposta ja ryöstöstä epäillyt turvapaikanhakijat ovat olleet Suomessa vuoden

Kajaanin Otanmäessä tapahtuneesta taposta ja ryöstöstä epäillyt irakilaiset asuivat Otanmäen vastaanottokeskuksessa.

Kotimaa
Poliisiauto Otanmäessä ravintola Mainarin edustalla.
Maanantaina Otanmäessä näkyi useampi poliisiauto.Jonna Karjalainen / Yle

Otanmäen vastaanottokeskus toimii SPR:n alaisuudessa. SPR:n Oulun piirin hallintojohtaja Ari Haarasen mukaan vastaanottokeskus on ollut rauhallinen paikka. Poliisin kiinni ottamat irakilaismiehet asuivat vastaanottokeskuksessa, mutta he eivät ole olleet siellä kovin pitkään. Suomessa he ovat olleet Haarasen mukaan vuoden.

– Tässä on kyse yksittäistapauksesta, ei yleisemmästä asiasta mikä kertoisi jotain järjestelmästä tai vastaanottokeskuksesta. Meillä on aika vähän tietoa asiasta. Henkilökunta on pitänyt palaverin ja poliisin kanssa on keskusteltu asiasta. Tämä on ikävä asia ja harmillinen tapahtuma, sanoo Haaranen.

Maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkapäätöksiä kovalla vauhdilla, mutta Ari Haaranen ei kommentoi, olivatko rikoksista epäiltynä kiinni otetut irakilaiset saaneet päätöstä.

– En voi yksittäisten ihmisten turvapaikkapäätöksistä kertoa. Päätöksiä tulee päivittäin vastaanottokeskuksiin. Valtaosin ne ovat kielteisiä tällä hetkellä. Toki se varmasti vaikuttaa ihmisten elämiseen ja mielialaan, mutta en voi sanoa, että tässä tapauksessa olisi sellaisesta kyse, kertoo Haaranen.

Poliisin mukaan turvapaikkapäätöksellä ei ole merkitystä rikostutkinnassa.

Turvatoimia on lisätty

Otanmäen vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä noin 120 turvapaikanhakijaa. Ari Haarasen mukaan turvatoimia on lisätty Otanmäessä. Maahanmuuttovirastokin on jo keskustellut Otanmäen henkilökunnan kanssa.

Haaranen ei usko, että irakilaismiesten rikosepäily vaikuttaisi vastaanottokeskuksen toimintaan kovin pitkän aikaa.

– Jos epäily osoittautuu todeksi, ikävät muistot jää vastaanottokeskukseen ja paikkakunnalle. Ei tässä sellaisesta ole kyse, että vastaanottokeskuksen toimintaa olisi laiminlyöty. Se tapahtui vastaanottokeskuksen ulkopuolella ja yöaikaan, eipä siinä vastaanottokeskuksella ole tekemistä, toteaa Haaranen.

Otanmäki on Kajaaniin kuuluva taajama 37 kilometrin päässä keskustasta. Kajaanin keskustassa toimii hajautettu vastaanottokeskus, jossa on tällä hetkellä 246 asukasta.

Se tapahtui vastaanottokeskuksen ulkopuolella ja yöaikaan, eipä siinä vastaanottokeskuksella ole tekemistä.

Ari Haaranen

Kajaanin maahanmuuttopalveluiden johtaja Asta Komulainen sanoo, että SPR:n Otamäen vastaanottokeskuksen lähellä tapahtuneesta henkirikosepäilystä ei ollut vielä ehditty keskustella kaupungin yksiköissä maanantaina iltapäivällä. Komulainen toivoo, että erityisjärjestelyihin ei ole aihetta.

– Tämä on yksittäistapaus, eikä sitä tiedä, mikä tähän on johtanut. Asiaa pitäisi käsitellä yksittäistapauksena, eli ihan samalla tavalla kuin kantasuomalaistenkin tekemiä rikoksia, Komulainen sanoo.

Komulainen sanoo, että tällä hetkellä kaupungin maahanmuuttopalveluiden puolella tilanne elää vahvasti mediatietojen perusteella.

– Tietysti aina, kun on poikkeuksellisia tilanteita, kuuntelemme herkällä korvalla, mitä ympärillä tapahtuu, Komulainen sanoo.