Tervolan kaavoittamat jokirantatontit edelleen rakentamatta

Tervolan kunnan suuri panostus Kemijokivarren kaavoittamiseen on tähän mennessä jäänyt tulokseltaan laihaksi. Valtaosin yksityisten omistuksessa olevat tontit ovat edelleen autioita.

Tervola
Ruoppauskaivinkoneet Kemijoen rantatörmällä Tervolan Louella.
Antti Heikinmatti / Yle

Tervola haluaa hyödyntää kunnan läpi virtaavaa Kemijokea. Alue kaavoitettiin vuosituhannen vaihteessa, mutta rakennuspaikkoja haluttiin lisää, joten kunta ryhtyi kaavoittamaan aluetta uudelleen. Pelkästään kunnan eteläosaan on jo kaavoitettu yli 500 tonttia.

Kunta pyrkii kaavamuutoksilla muodostamaan vetovoimaisia uusia rakennuspaikkoja. Kaikkiaan Tervolaan tulee toista tuhatta tonttia Kemijoen alueelle.

– Kyllähän tämä kunnalle maksaa, koko Kemijokivarren uudelleen läpikäyminen, useamman 100 000 euroa. Mutta siihen on tarvetta ja se parantaa mahdollisesti kunnan elinvoimaa kun siellä on rakennuspaikkoja. Eli jos joku haluaa tulla ja rakentaa, niin on sellaisia paikkoja, mitkä kiinnostaa, toteaa Tervolan rakennustarkastaja Tiina Havela.

Jokivarsi kaavoitetaan useassa vaiheessa. Ensimmäisenä valmistui kunnan eteläpäässä Paakkola-Ylipaakkola -alue. Sinne tuli noin 250 uutta tonttia ja saman verran tontteja muodostettiin aikaisemmassa kaavoituksessa. Alueen uusi kaava on ollut voimassa jo kaksi kesää, mutta rakentaminen ei ole käynnistynyt.

– Yhtään uutta omakotitalon tai loma-asunnon rakennuspaikkaa ei ole muodostettu. Täydennysrakentamista pihapiireihin on tullut normaaliin tahtiin, mutta uusia hakemuksia ei ole vielä valitettavasti tullut. Nämä ovat yksityisten omistamia maita ja kunnalla on siellä muistaakseni kaksi rakennuspaikkaa omistuksessa, Havela sanoo.