Suru ja viha täyttivät Otanmäen kylän surmatyön jälkeen: "Vähän huolettaa"

Otanmäen asukkaat ovat huolissaan turvallisen ilmapiirin rikkoutumisesta. Uhri oli tuttu asiakas kylän huoltoasemalla.

Kotimaa
Hautakynttilät kevyenliikenteenväylällä Otanmäessä.
Otanmäen kylän asukkaat järkyttyivät sunnuntaina sattuneesta henkirikoksesta. Tapaus puhutti vielä maanantaina.Julia Sieppi / Yle

Liikenne käy Otanmäen keskustassa verkkaisesti maanantaina alkuiltapäivästä. Tavallisesta katukuvasta hyökkäävät kuitenkin esille kylän pääraittia ajavat poliisiautot ja juttelemaan pysähtyneet kylän asukkaat.

Pienen Otanmäen kylän rauhallinen tunnelma särkyi sunnuntaina, kun Vuorimiehentien varrelta löytyi kuollut, vuonna 1964 syntynyt paikallinen mies. Teosta epäillään kahta irakilaismiestä.

Aivan surmapaikan läheisyydessä sijaitsee kyläläisten keskuudessa suosittu ajanviettopaikka, Seon huoltoasema.

Vuorimiehentie Otanmäessä Kajaanissa.
Uhrin ruumis löytyi Vuorimiehentien varrelta.Katja Oittinen / Yle

"Huhujahan tietysti aina pikkukylällä liikkuu"

Vielä ruumiin löytymisen jälkeisenä päivänä surullinen tapaus oli päällimmäisenä kaikkien mielissä.

Myös sunnuntaina asiakkaita palvellut huoltoasemamyyjä Ersika Karjalainen kertoo, että surullisten uutisten sävyttämänä pyhäpäivänä oli liikkeellä tavallista enemmän väkeä.

– Ensimmäinen tieto tuli kun saavuin töihin. Poliisit tutkivat lähiympäristöä, Karjalainen kertoi maanantaina.

– Asiakkaat kyselivät, että mitä on tapahtunut. Huhujahan tietysti aina pikkukylällä liikkuu, hän jatkoi.

Kyllä se tuli yllätyksenä. Varsinkin kun tunsi henkilön.

Ersika Karjalainen

Henkirikoksen uhriksi joutunut mies oli huoltoaseman myyjälle tuttu asiakas. Karjalainen muistaa hänet rauhallisena henkilönä.

– Kyllä se tuli yllätyksenä. Varsinkin kun tunsi henkilön, joka ei tee pahaa tyyliin kärpäsellekään, ja juuri hänen kimppuun käytiin, Karjalainen harmitteli.

Useat vastaanottokeskuksen asukkaat käyttävät myös paljon huoltoaseman palveluja. Karjalainen sanoo, että ongelmia ei ole ilmennyt aiemmin.

– Ei ole ollut harmia. Hyvin ystävällisiä ja asiallisia ovat olleet.

Särkyykö turvallinen ilmapiiri?

Poliisi antoi henkirikoksesta tarkemman tiedotteen maanantaina ennen puoltapäivää. Sitä ennen spekulointi kävi vielä kuumana. Karjalainen kuuli jo sunnuntaina, että poliisi oli ottanut kiinni vastaanottokeskuksen asukkaan.

Poliisiautoja lähellä Otanmäen vastaanottokeskusta.
Maanantaina kylän keskustassa liikkui useita poliisiajoneuvoja.Jonna Karjalainen / Yle

Kylän keskustassa sijaitsevan vastaanottokeskuksen läsnäolo ei ole aiemmin vaikuttanut isommin kylän elämään, vaikka sen perustaminen herätti heti tuoreeltaan otanmäkeläisissä kiivasta sanailua.

Nyt kyläläisten mieliin on hiipinyt huoli turvallisen ilmapiirin rikkoutumisesta. Ersika Karjalaisen mukaan jatkossa on elettävä päivä kerrallaan, vaikka vihan tunnetta ei ole helppo painaa heti syrjään.

– Ei ehkä samalla tavalla halua ottaa kontaktia niihin ihmisiin kuin aiemmin. Vähän huolettaa. Ehkä sitä itsekin yrittää elää päivän kerralllaan. Näitä tulee, jos on tullakseen.

"Kurja juttu tekijälle että uhrin omaisille"

Kajaanin keskustassa asuvat Arja ja Esa Kärkkäinen ajoivat maanantaina Otanmäkeen kahville. Heidän kurvatessaan huoltoaseman pihaan, poliisi tutki läheistä roskakatosta. Hautakynttilät paloivat vielä päätien varressa.

Kynttilöitä Vuorimiehentiellä.
Vuorimiehentien varteen tuodut kynttilät kertoivat kylää kohdanneesta suuresta surusta.Julia Sieppi / Yle

Kärkkäisten mukaan maahanmuuttajat ovat tuttu näky Kajaanin keskustassa ja sen läheisyydessä. Meno on pysynyt rauhallisena.

Esa Kärkkäisen mukaan näin radikaalin tapauksen tapahtuminen olisi saanut jäädä ainoastaan spekuloinnin asteelle.

– Kurja juttu molemmin puolin, sekä tekijälle että uhrin omaisille. Eihän se mikään ilouutinen ole, Esa Kärkkäinen totesi.

Kajaanilaispariskunta uskoo, ettei surullinen tapaus muuta juurikaan Otanmäen keskustan elämää. Asenneilmapiiriin se voi vaikuttaa.

– Voihan se olla, että tämä jää maahanmuuttajille mustaksi aukoksi. He haluavat parempien kulkuyhteyksien ääreen, Esa Kärkkäinen arveli.

Uutinen saavutti nopeasti

Uutinen levisi kulovalkean lailla niin sosiaalisessa mediassa kuin kylänraitillakin. Se saavutti nopeasti myös kylän nuoret.

Janne Kärkkäinen tiputti maanantaina huoltoaseman pelikoneen nieluun kolikoita. Hän myöntää, että päivän suurin puheenaihe, paikallisen miehen surma, herättää vihaa ja pettymystä.

– Kuulin asiasta kavereilta. He olivat nähneet poliisin kylillä ajellessaan, Kärkkäinen sanoo.

Kaverusten puheista selvisi, että kylällä on tapahtunut henkirikos.

– Ja muutaman tunnin päästä kuulimme, että kyse on turvapaikanhakijoista.

Kärkkäinen uskoo, että kylä ei ole täysin entisensä surullisen tapahtuman jälkeen.

– Ei voi tietää vielä. Kyllä tämä voi pahentua vielä tästä ehkä, veikkaisin.