Vankeustuomio yöksi tavarataloon piiloutuneelle liettualaiselle kännykkävarkaalle

Mieskolmikko teki rikoksen, jossa yksi miehistä piiloutui yöksi porilaiseen tavarataloon ja varasti kymmenientuhansien eurojen arvosta älypuhelimia.

Kotimaa
Poliisin logo.
Petri Lassheikki / Yle

Satakunnan käräjäoikeus on antanut vankeustuomiot liettualaisille elektroniikkavarkaille törkeistä varkauksista.

Yksi tuomituista oli piiloutunut kesäkuun alussa yöksi Porin Itäkeskuksen Prismaan ja varasti sieltä 45 älypuhelinta ja repun. Mies poistui tavaratalosta aamulla ja lähti rikoskumppaniensa kanssa ajamaan kohti itää.

Varkaat otettiin kiinni Tampereella, jossa he olivat yrittäneet piilottaa saalistaan metsään. Anastetun omaisuuden arvo oli noin 34 000 euroa.

Ehdotonta ja ehdollista

Kauppaan piiloutunut mies sai rangaistukseksi puolitoista vuotta ehdotonta, kaksi muuta miestä vuoden ehdollista vankeutta. Tuomio ei vielä ole lainvoimainen vaan siitä voi valittaa.

Ehdottoman vankeusrangaistuksen saaneen miehen tuomiota kovennettiin, koska hänellä on aiempaa vastaavaa rikoshistoriaa Iso-Britanniassa. Viimeisin tällainen rikos on vuodelta 2014.

Kovimman rangaistuksen saanut mies tunnusti teon, mutta muut vastaajat kiistivät osallisuutensa rikokseen. Oikeus katsoo, että heidän kertomuksensa tapahtumista ei kuitenkaan ollut uskottava. Perusteluna oikeus käyttää muun muassa valvontakamerakuvaa, joka osoittaa kaksikon käyneen etukäteen kartoittamassa tavarataloa rikoksen helpottamiseksi.

Miehet olivat oikeuden mukaan myös etsineet jo etukäteen piilopaikan tavaratalon retkeilyosastolta varsinaisen varkauden tehneelle miehelle. Piilo makuupussien takana sijaitsevassa välikössä oli hyvä, sillä vartija ei löytänyt sinne kömpinyttä varasta, joka oli aiheuttanut yöllä hälytyksen.