1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi ei voi valita, mitä mielenosoitusta turvaa

Kaikki mielenosoitukset turvataan tarpeen mukaan, vaikka kyseessä olisikin turvapaikanhakijoita ja islamia vastustava Suomi Ensin -liike, sanoo komisario Ismo Juvonen Helsingin poliisilaitokselta.

Kotimaan uutiset
Suomi ensin
Pekka Tynell / Yle

"Poliisi suojaa rasisteja", päivitellään somessa, kun poliisi turvaa Suomi Ensin -liikkeen mielenosoituksia.

Poliisi ei kuitenkaan laadi kieltolistoja sen mukaan, kenellä on oikeus ilmaisunvapauteen ja kenellä ei, sanoo komisario Ismo Juvonen Helsingin poliisilaitokselta.

– Meillä ei ole ennakkosensuuria. Poliisin perustehtävä on taata mielenosoittajien oikeus ilmaisunvapauteen.

Mielenosoitukseen ei tarvita Suomessa lupaa, vaan riittää, kun asiasta tekee poliisille ilmoituksen. Poliisi puuttuukin tapahtumien kulkuun vasta sitten kun mielenosoituksen aikana tulee syytä epäillä rikosta.

– Jos näyttää siltä, että tapahtuma on avoimen rasistinen, tai lietsoo kansanryhmää vastaan, niin kokoontumislaista löytyy pykälät (siirryt toiseen palveluun), jotka antaa mahdollisuuden keskeyttää tapahtuman.

Helsingissä pidetyt Suomi Ensin -mielenosoitukset ovat Helsingin poliisin mukaan poikineet yhden rikosilmoituksen kansankiihotuksesta. Tapaus on tutkinnassa. Lisäksi viikonloppuna poliisille tehtiin ilmoitus Helsingin Tallinnanaukiolla tapahtuneesta pahoinpitelystä (siirryt toiseen palveluun). Asianosaisella ei kuitenkaan ole asiassa vaatimuksia eikä hän ole poliisin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan saanut vammoja.

Kansankiihotusta?

Suomi Ensin -mielenosoituksia on tarkoituksella järjestetty paikoissa, joissa viesti provosoi paikalla olijoita. Esimerkiksi Helsingin Itäkeskuksessa Id-juhlapäivää viettäville muslimeille väitettiin päin naamaa, että "Afganistanissa on kansanhuvi raiskata lapsia", tai että eläinten kiduttaminen kuuluu muslimiuskontoon.

Komisario Juvonen ei kuitenkaan ota kantaa yksittäisissä mielenosoituksissa kuultuihin väitteisiin.

– Poliisin ensisijainen tehtävä on YJT:n (yleisen järjestyksen ja turvallisuuden) ylläpito. Jos me joudutaan miettimään keskeyttämistä, niin se johtuu aina siitä, mikä se tilanne on siellä paikan päällä. Mutta yleensä mieltä osoittavasta porukasta löytyy ne henkilöt, jotka tekevät asian johdosta rikosilmoituksen.

Juvosen mukaan järjestyksen kannalta ongelmaksi eivät ole muodostuneet mielenosoitukset sinänsä, vaan se, että ne poikivat vastamielenosoituksia. Tunteet kuumenevat kahden voimakkaasti eri mieltä olevan mielenosoittajaryhmän kohdatessa, ja siksi poliisi pyrkii pitämään mielenosoituksen ja vastamielenosoituksen erillään.

– Jos asetetaan ne fyysisesti samaan paikkaan, niin on varma että siellä otetaan yhteen. Vastamielenosoittajille etsitään paikka, jossa mielipiteen esittäminen käy päinsä. Mutta ensisijaisesti turvataan alkuperäisen mielenosoituksen ilmaisunvapaus.

Lue seuraavaksi