1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Koiran paras kaveri ei ole ihminen" – Koirien päiväkoti on kiireisen pelastus

Koirapäiväkodin johtaja uskoo, että päivähoidossa lemmikistä tulee ihan oikea koira.

Koiraparkin johtaja Raisa Kähkönen seuraa kuinka hoitokoirat Frida ja Piu seurustelevat koirahoitajien Johannan ja Annan kanssa. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Ovikello kilahtaa ja välittömänä vastauksena tulija saa korvia huumaavan haukkukuoron. Koirien päiväkoti Koiraparkissa kymmenkunta karvakuonoa ryntää ovelle tervehtimään vierailijaa, ja siinä ei muu auta kuin tehdä tuttavuutta muun muassa Pablon, Frodon, Fridan, Telman, Kallen ja Piun kanssa.

Helsingin ydinkeskustassa Eerikinkadulla sijaitseva koirien päiväkoti pitää ovensa auki arkisin aamuseitsemän ja iltakuuden välillä kymmenille eri koirille. Päiväkodin johtaja Raisa Kähkönen kertoo, että tulijoita päiväkotiin on paljon ja sen takia hoitola muuttaakin korttelin päähän isompiin tiloihin.

– Koirienkin päiväkodin pitää olla hyvässä paikassa. Ihmisillä on nykyään aika niin kortilla, että koiran hoitopaikka pitää olla joko lähellä kotia tai työpaikkaa.

Kiireinen tuo koiran päiväkotiin riehumaan

Koirien omistajien työ- ja vapaa-ajan yhdistäminen on asia, joka näkyy selkeästi päiväkodissa. Kähkösen mukaan monella koiranomistajalla on kiireinen viikkoaikataulu, pitkiä työpäiviä sekä perhelomia ja -juhlia, joihin lemmikki ei mahdu mukaan. Silloin turvaudutaan maksulliseen hoitopaikkaan.

Suurin haaste koiran omistajille onkin saada koira pysymään tasapainoisena ja onnellisena nykyisillä aikatauluilla.

Raisa Kähkönen

Yksi päivä hoitopaikassa maksaa 35 euroa. Hintaan kuuluu muun muassa koiran ulkoilutusta, virikkeellisiä leikkejä ja erikseen sovittuja asioita, kuten ruokintaa, Kähkönen kertoo. Koirat saavat yhdessä telmiä ja riehua päiväkodissa melko vapaasti, kuvailee Kähkönen. Hänen mukaansa tarkoituksena on, että omistaja hakee väsyneen mutta tyytyväisen koiran takaisin kotiin eikä esimerkiksi iltalenkkiä tarvitse tehdä.

Omistajan velvollisuuksia ei voi sysätä koirien hoitajille

Koirien päiväkodissa saa riehua, levätä ja sitten taas riehua. Välillä myös vähän poseerata kameralle. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Raisa Kähkönen ei kuitenkaan halua, että kiireiset omistajat unohtavat velvollisuutensa ja sysäävät lemmikkiensä ulkoiluttamisen hoitajien hommaksi.

– Ei koira voi olla tavara, jota ulkoilutetaan vain viikonloppuisin. En mielelläni edes ottaisi sellaista koiraa, jonka omistaja toisi lemmikkinsä päivittäin tänne vain väsytettäväksi.

Toisaalta päiväkodissa käy usein koiria, jotka kärsivät eroahdistuksesta. Erityisesti syksyllä päiväkotiin on tunkua, kun kesällä koteihin otetut pennut joutuvatkin jäämään tuntien ajaksi yksin kotiin. Tauotta ulvova, ahdistunut koira surettaa omistajia eikä jätä kylmäksi naapureitakaan, huokaa Kähkönen.

– Se yllättää, että ihmiset ottavat koiran ajattelematta sitä, että se on sosiaalinen olento, joka tarvitsee virikkeitä. Koira ei ole asia, joka otetaan välillä hyllyltä leikkikaveriksi.

Elämäntilanteeseen sopimaton koirarotu aiheuttaa ongelmia

Koirien päiväkodissa saa istua sohvalla. Dalmatialainen Frida näyttää mallia. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Yksi suuri ongelma on Kähkösen mukaan se, että monet ihmiset valitsevat koirarodun, jota ei kuitenkaan ehditä hoitaa sen vaatimalla tavalla.

Kun esimerkiksi metsästykseen jalostettu koira tuodaan kaupunkiasuntoon, jossa se ei saa tarpeeksi rodulle ominaista tekemistä, alkavat ongelmat. Koti on päivän aikana laitettu mullin mallin ja ovella vastassa on yhä energinen lemmikki, jonka hyvinvointi edellyttää esimerkiksi pitkiä ulkolenkkejä – myös räntäsateella marraskuussa, muistuttaa Kähkönen.

– Suurin haaste koiran omistajille onkin saada koira pysymään tasapainoisena ja onnellisena nykyisillä aikatauluilla, kun kotoa lähdetään aamuvarhaisella ja palataan iltamyöhään.

"Täällä koira jopa haukkuu"

Siitä hoitolanomistaja kuitenkin iloitsee, että yhä useampi koiran omistaja haluaa, että omalla koiralla on aktiivista puuhaa myös silloin, kun ihmisperhe on poissa kotoa. Kähkönen epäilee, että mallia on otettu maailmalta. Esimerkiksi Tukholmassa koirien päiväkoteja on jo parisen sataa, Helsingissä toistaiseksi kolme.

Ei koira voi olla tavara, jota ulkoilutetaan vain viikonloppuisin.

Raisa Kähkönen

Olivatpa koiran omistajat kuinka osaavia ja taitavia kasvattajia tahansa, Kähkösen mielestä koiran paras kaveri on aina toinen koira. Päiväkodissa tiukasti koulutettujenkin koirien luonne muuttuu hetkessä, Raisa Kähkönen naurahtaa.

– Kun lemmikki pääsee tänne, siitä tulee koira. Se hakee palloa, riehuu muiden koirien kanssa ja on energinen. Omistajan kauhuksi se jopa haukkuu!