Happohyökkäyksen uhri asteli catwalkilla ja kampanjoi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan – video

19-vuotias intialainen Reshma Quereshi kohahdutti ja ihastutti meneillään olevilla New Yorkin muotiviikoilla. Muun muassa toisen silmänsä happohyökkäyksessä menettänyt Quereshi toivoi esiintymisensä antavan toivoa kohtalotovereilleen.

Ulkomaat
Reshma Qureshi istuu tuolilla ja katsoo kohti kameraa.
Happohyökkäyksen uhri Reshma Quereshi esiintyi New Yorkin muotiviikoilla.

Reshma Quereshin elämä muuttui perusteellisesti toukokuussa 2014. Silloin Quereshin sisaren aviomies ystävineen kaatoi syövyttävää happoa hänen kasvoilleen.

Quereshista on sittemmin tullut #EndAcidSale-kampanjan kasvo. Kampanja vaatii hyökkäyksiin käytettävien happojen myynnin rajoittamista.

New Yorkin muotiviikkoja järjestävä FTL Moda kutsui Quereshin New Yorkiin. Quereshia auttoi Ria Sharma, joka on perustanut happohyökkäysten uhreja auttavan ryhmän Make Love Not Scars.

Maailmassa tehdään ainakin 1 500 happoiskua naisia ja lapsia vastaan vuodessa. Eniten niitä tehdään Intiassa, mutta myös muun muassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Lähi-idässä.

Vaatimattomista oloista lähtöisin oleva Reshma Quereshi kuvaili kokemustaan muotiviikoilla käänteentekeväksi.

– Ihmisillä on tapana katsoa happoiskujen uhreja vain yhdestä näkökulmasta. Haluan, että he eivät enää tee niin, Quereshi sanoi.

Toiveena yliopisto-opinnot

Reshma Quereshi asteli catwalkilla intialaisen muotisuunnittelijan Archana Kochharin puvussa. Hän sai raikuvat suosionosoitukset.

Hänen tulevaisuuden toiveisiinsa kuuluu koulun saattaminen loppuun sekä yliopisto-opinnot.

Quereshi esiintyi muotiviikoilla samana päivänä, kun Intiassa tuomittiin kuolemaan mies, joka tappoi hapolla avioliitosta kieltäytyneen 24-vuotiaan naisen. Tapausta pidetään merkkinä ankarammasta suhtautumisesta happohyökkäyksiin, jotka tuhoavat Intiassa vuosittain satojen naisten elämän.

Reshma Quereshi haluaa nyt kiinnittää huomiota karmeiden väkivallantekojen uhriksi joutuneiden naisten asemaan.

– Miksi emme saisi nauttia elämästämme? Emme itse ole syypäivä kohtaloomme. Emme ole tehneet mitään väärää, ja siksi meidän on voitava jatkaa elämäämme, Quereshi sanoi.