Suurvaltajohtajan ei sovi sairastaa – vaivoja on aina piiloteltu

Yhdysvaltain presidentin tehtäviä on hoidettu vuosikymmenten saatossa usein vakavasti sairaana. Lähipiiri on varjellut kekseliäästi johtajan julkikuvaa.

Ulkomaat
Bill Clinton pyörätuolissa
Presidentti Martti Ahtisaari toivotti polvivaivojen takia pyörätuolissa olleen Bill Clintonin tervetulleeksi Helsinkiin vuonna 1997.Yuri Kadobnov / EPA

Presidentinvaalikampanjan sairastumisen vuoksi keskeyttänyt Hillary Clinton, 69, ei ole ensimmäinen terveysongelmien kanssa painiva suurvallan eliittiin kuuluva poliitikko.

Yhdysvaltain presidentin tehtäviä on hoidettu vakavasti sairaana kautta vuosikymmenten. Presidentin terveydentilasta ei ole tavattu antaa yksityiskohtaisia tietoja. Presidentti ja hänen lähipiirinsä ovat usein salanneet todellisen fyysisen ja henkisen voinnin.

Hillary Clinton kävelee pois WTC-tilaisuudesta avustajiensa ympäröimänä.
Hillary Clinton huonovointisena sunnuntaina.Reuters

Valtiojohtajien terveysongelmia on salailtu muuallakin kuin Amerikassa, muistuttaa suomalaisasiantuntija.

– Historiassa on paljon esimerkkejä vakavan sairauden aiheuttaman epävarmuuden välttelystä. Viime kädessä terveystiedoilla ei silti ole ollut ratkaisevaa merkitystä. Suurvaltajärjestelmät toimivat lievistä terveysongelmista huolimatta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Nykyään presidenttiehdokkailla voi olla aiempaa suurempia paineita paljastaa tietoja terveydentilastaan. Tiedotusvälineet seuraavat ehdokkaita lähietäisyydeltä ja sosiaalinen media raportoi kaikista käänteistä reaaliajassa. Terveystietoja ei enää pidetä yksityisasiana Yhdysvalloissakaan.

Uutta avoimuuden aikaa Yhdysvalloissa edusti republikaanien presidenttiehdokas John McCain vuonna 2008, kun hän toi kampanjassaan julki lähes 1 200 sivua tietoja terveydestään. McCain kertoi avoimesti muun muassa ihosyövästään.

Salailua ja valheita

Grover Cleveland vuonna 1906.
Grover Cleveland vuonna 1906.AOP

Yhdysvaltain mahdollisesti suunnitelluimman salausoperaation järjesti presidentti Grover Cleveland 1800-luvun lopussa. Hänellä oli kitalaessa kasvain, joka vaati leikkausta. Cleveland salakuljetutti kirurgin ja muuta hoitohenkilökuntaa presidentin huvijahdille.

Cleveland leikattiin samalla kun teeskenneltiin, että jahti lipui huviretkellä Hudson-joella. Tapaus paljastui vasta 15 vuotta Clevelandin kuoleman jälkeen.

Kun Woodrow Wilson (presidenttinä 1913–1921) sai aivohalvauksen junassa vuonna 1919, vain harvat pääsivät toipuvan presidentin luokse sairasvuoteelle. Hänen vaimonsa Edith Wilsonin on kerrottu tarttuneen presidentintehtävien ohjaksiin kulisseissa.

Woodrow Wilson vaimonsa kanssa pesäpallo-ottelussa 1918.
Woodrow Wilson vaimonsa kanssa pesäpallo-ottelussa 1918.AOP

Franklin D. Rooseveltin (presidenttinä 1933–1945) jalat halvaannuttanut polio oli yleisesti tiedossa. Valkoinen talo rajoitti presidentistä julkisuudessa levinneitä kuvia.

Rooseveltista on tiettävästi vain joitakin kuvia pyörätuolissa. Yhdysvalloissa on arvioitu, että Roosevelt onnistui kääntämään polion voitokseen politiikassa. Se teki hänestä sinnikkäämmän.

Franklin D. Roosevelt
Franklin D. Roosevelt vuonna 1941.Everett Collection / AOP

Dwight D. Eisenhower (presidenttinä 1953–1961) menetti vuonna 1957 tilapäisesti osan puhekyvystään aivohalvauksen seurauksena. Yhdysvalloissa suhtautuminen epäselvästi viestineeseen presidenttiin oli hämmentynyttä.

John F. Kennedy puhumassa Schönebergin kaupungintalon edustalla.
John F. Kennedy puhumassa Schönebergin kaupungintalon edustalla Berliinissä kesäkuussa 1963.EPA

John F. Kennedyn (1961–1963) harvinainen parantumaton Addisonin tauti, johon liittyi lisämunuaisten vajaatoimintaa, salattiin suurelta yleisöltä pitkään vielä hänen kuolemansa jälkeenkin. Kennedy kärsi myös rajuista selkäkivuista.

Hänen on epäilty olleen jossain määrin lääkeriippuvainen: hän käytti vahvoja kipu- ja unilääkkeitä sekä rauhoittavia lääkkeitä ahdistuneisuuteen.

Ronald Reaganin (presidenttinä 1981–1989) uskotaan oireilleen Alzheimerin taudistaan jo presidenttikaudellaan. Vuoden 1981 salamurhayrityksen jälkeen hänen toipumisensa keuhkoihin osuneesta luodista kesti kuukausia.

Presidentti jaksoi tuskin tuntia pystyssä, mutta neuvonantajat halusivat välittää hänestä julkisuuteen kuvan hyväkuntoisena. Reagan kuvattiin vilkuttamasta sairaalan ikkunasta. Reaganilla oli muitakin terveysongelmia: hän muun muassa joutui leikkauksiin eturauhas- ja ihosyövän vuoksi.

Ronald Reagan (kuvassa oikealla) toukokuussa 1981.
Ronald Reagan (kuvassa oikealla) toukokuussa 1981.AOP

Presidenttien mieli järkkyi

Myös mielen järkkyminen on piinannut presidenttejä. Calvin Coolidge (presidenttinä 1923–1929) ei tiettävästi koskaan toipunut poikansa äkillisestä kuolemasta. Hänen on kerrottu lamaantuneen surusta, ja tällä on ollut vaikutusta presidentintehtävien hoitoon.

Duke Universityn tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2006 tarkasteltiin Yhdysvaltain 37 ensimmäisen presidentin terveystietoja. Tutkimuksessa selvisi, että noin puolet oli kärsinyt mielenterveysongelmista. Tutkimuksen mukaan noin 27 prosentilla mielenterveysongelmat haittasivat kykyä hoitaa presidentin tehtäviä.

Esimerkiksi Abraham Lincoln kärsi masennuksesta. Thomas Jefferson ja Woodrow Wilson puolestaan olivat ahdistuneita.

Kahdeksan prosenttia presidenteistä kärsi tutkimuksen mukaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Heidän joukossaan olivat Lyndon Johnson ja Theodore Roosevelt. Rooseveltin kaksi vuotta kestänyt matka Amazonin uumeniin on joidenkin arvioiden mukaan ollut esimerkki hänen maanisesta ajattelustaan.

Sairaita idän valtiaita piiloteltiin

Vladimir Putin kalastamassa Siperiassa vuonna 2013.
Vladimir Putin kalastamassa Siperiassa vuonna 2013.Alexey Nikolsky / Ria Novosti / EPA

Myös toisen supervallan johtajien terveydentilaa on salailtu. Venäjän presidentti Vladimir Putin on kadonnut julkisuudesta silloin tällöin joiksikin päiviksi toipuakseen sairastelusta.

Vallankumousjohtaja Vladimir Leninin terveydentila on ollut ainoa, josta on kerrottu avoimesti, arvioi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Lenin menehtyi aivohalvaukseen 54-vuotiaana.

Vladimir Lenin
Vladimir LeninAOP

Uutiset Josif Stalinin hiipumisesta kerrottiin vasta päivää ennen hänen kuolemaansa. Myöhemmin on käynyt ilmi, että Stalin makasi neljän päivän ajan sairasvuoteella ilmeisesti tiedottomana aivohalvauksen jälkeen ja lähes ilman hoitoa. Samaan aikaan muu johtajisto juonitteli vallanjaosta.

Boris Jeltsin kuvattuna Berliinissä vuonna 2006.
Boris Jeltsin kuvattuna Berliinissä vuonna 2006.Miguel Villagran / EPA

Myös syrjäytetyn Nikita Hruštšovin terveydentila oli tarkkaan varjeltu salaisuus. Mielenosoitusten pelossa hänen kuolemansakin paljastettiin vasta viime hetkellä, kun hautajaiset oli vaivihkaa jo aloitettu.

Boris Jeltsin sai vallassa ollessaan tiettävästi viisi sydänkohtausta. Yhtäkään niistä ei kerrottu julkisuuteen. Huhut Jeltsinin terveydentilasta ja runsaasta alkoholinkäytöstä alkoivat levitä lehdistönvapauden kasvaessa Venäjällä.