Puola viittasi kintaalla ihmisoikeusdelegaatiolle

Euroopan neuvoston tarkkailijoiden käynti on ”nähtävyyksien katselua” totesi Laki ja Oikeus –puolueen kansanedustaja.

Ulkomaat
Silmälasipäinen mies.
Venetsian komission varapresidenti Kaarlo Tuori Puolassa 12.9.2016. Jakub Kaminski / EPA

Euroopan neuvoston alainen Venetsian komission delegaatio saapui maanantaina Puolaan tarkastuskäynnille. Venetsian komissio on perustuslakiasioita käsittelevä asiantuntijapaneeli. Kyseessä oli kolmas vierailu Puolaan lähikuukausien aikana. Maalta toivotaan toimia demokratiavajeen korjaamiseksi.

Puolan vallassa olevat konservatiivit on vähätelleen tarkastuskäyntiä, Laki ja Oikeus -puolueen kansanedustaja Ryszard Terlecki sanoi Venetsian kommision vierailun olevan enemmänkin nähtävyyksien katselua.

Hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja, maan varsinaiseksi vallanpitäjäksi arvioitu Jarosław Kaczyński sanoi, ettei käynti ole mitenkään merkittävä. Hän syytti myös EN:n ihmisoikeuslähetystöä ”objektiivisuuden puuttumisesta ja Puolan lakien sivuuttamisesta”.

Puolan hallitukselta on perätty korjausta lakeihin, joilla se on kajonnut oikeuslaitoksen ja tiedonvälityksen riippumattomuuteen. Päästyään valtaan Laki ja Oikeus -puolue vaihtoi perustuslakituomioistuimen tuomarit ja muutti oikeusistuimen toimintaperiaatetta.

Heinäkuussa EU antoi Puolan hallitukselle kolme kuukautta aikaa korjata maansa demokratiavajeen. Ellei Puola korjaa tilannetta, voi sitä uhata äänestysoikeuden menettäminen EU:ssa.

Euroopan parlamentti keskustelee Puolan tilanteesta tiistaina.

Lähteet: AFP