Duterte vaatii yhdysvaltalaissotilaita poistumaan Mindanaon saarelta

Filippiinien toiseksi suurimmalla saarella Mindanaolla yhdysvaltalaiset joukot ovat kouluttaneet filippiiniläisiä taisteluun terrorijärjestö Abu Sayyafia vastaan. Saarella on kuitenkin enää vain muutamia yhdysvaltalaissotilaita.

Ulkomaat
Presidentti Rodrigo Duterte.
Presidentti Rodrigo Duterte.Karl Norman Alonzo / EPA

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on vaatinut Yhdysvaltain erikoisjoukkojen poistumista Etelä-Filippinien saarelta. Duterten mukaan yhdysvaltalaisjoukkojen läsnäolo saattaisi hankaloittaa taistelua islamistimilitantteja vastaan.

Duterte sanoi maanantaina, että Mindanaon saarella olevat yhdysvaltalaiset ovat kohteita islamistitaistelijoille. Duterte huomautti, että islamistit hyökkäävät länsimaisia kohtaan.

– En halua erimielisyyksiä Yhdysvaltain kanssa. Mutta heidän on lähdettävä, kommentoi Duterte ja sanoi, että islamistimilitantit voivat yrittää ottaa amerikkalaisia panttivangeiksi ja vaatia lunnaita sekä tappaa heitä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja John Kirby sanoi, ettei hän ollut tietoinen virallisesta pyynnöstä vetäytyä. Hänen mukaansa Yhdysvallat on sitoutunut yhteistyöhön Filippiinien kanssa. Toisen yhdysvaltalaisvirkamiehen mukaan Mindanaon saarella on ainoastaan ”kourallinen” erikoisjoukkojen henkilöitä toimimassa yhteyshenkilöinä.

Filippiinien ulkoministeri Perfecto Yasay sanoi tiistaina radiohaastattelussa, että Filippiinit aikoo kunnioittaa kansainvälisten sopimustensa velvoitteita. Yasay lisäsi myös, että Duterte lupasi virkaanastujaispuheessaan kunnioittaa ja jatkaa sopimuksiaan Yhdysvaltain kanssa.

Yhdysvallat sijoitti sotilaitaan Filippiinien toiseksi suurimmalle saarelle Mindanaolle vuonna 2002. Joukkojen tehtävänä oli kouluttaa filippiiniläisyksiköitä taistelussa terrorijärjestö Abu Sayyafia vastaan. Yhdysvaltalaissotilaita kuului ohjelmaan 1200, mutta vuoden 2015 jälkeen saarelle on jäänyt vain muutamia logistiikasta ja tekniikasta vastaavia henkilöitä.

Lisätty ulkoministeri Yasayn kommentit klo 4:55.

Lähteet: Reuters