Yli 50 000 antennitalouden televisio pimenee aamulla

Verkkoyhtiö Digitan tv-kanavien muutostyöt katkaisevat antennitalouksien tv-lähetykset Satakunnassa tiistaina aamuyhdeksältä.

Antennitelevisio
Ei signaalia
Timo Nykyri / Yle

Televisio pimenee noin 55 000 satakuntalaistaloudessa Eurajoen lähetysasemalla tehtävien antenni-tv-verkon muutostöiden vuoksi. Lähetyksissä on enintään seitsemän tunnin katkos kello 9-16:n välillä tiistaina, keskiviikkona ja torstaina.

Muutostyöt johtuvat siitä, että osa television antenniverkkojen taajuuksista on määrä ottaa mobiilidataverkkojen käyttöön vuoden loppuun mennessä. Muutokset koskevat vain antennitalouksia. Kaapeli- ja satelliittitalouksia tai IPTV-lähetyksiä muutokset eivät koske.

Noin kuukausi aikaa virittää kanavat uudelleen

Muutos vaatii toimenpiteitä myös tv-katsojilta. Yhteisantennikiinteistöissä kuten kerros-, rivi- ja paritaloissa kanavavahvistimet joudutaan virittämään uudelleen.

– Taloyhtiön kannattaa ottaa yhteyttä asentajaan, joka virittää vahvistimet uudelleen taajuuksien vaihduttua. Tämän jälkeen yksittäisen asukkaan on myös viritettävä vastaanottimensa uudelleen, kertoo Digita (siirryt toiseen palveluun)n viestintä- ja markkinointijohtaja Minna Flink.

Sen sijaan antennitaloudessa elävältä omakotiasujalta muutos ei vaadi muuta kuin uuden kanavahaun taajuuksien vaihduttua.

Aikaa virityshommiin on vajaa kuukausi. Tv-lähetykset näkyvät rinnakkain vanhoilla ja uusilla taajuuksilla 10. lokakuuta saakka.

Töitä vaikeissa olosuhteissa

Digita tekee asennustöitä päiväsaikaan turvallisuussyistä. Eurajoen päälähetysasemalla töitä tehdään mastossa yli 300 metrin korkeudessa.

– Lähetyskatkokset ovat tietenkin tv-katsojien kannalta valitettavia, mutta työntekijöille on taattava turvalliset olosuhteet, toteaa Minna Flink.

Muutostöiden vaikutuksista ja uusien kanavien hakemisesta on Digitan mukaan tullut yllättävänkin vähän palautetta.

– Jos ongelmia on esimerkiksi kanavahaussa, kannattaa pyytää apua Digitan tai Viestintäviraston kuluttajapalvelusta.

Viime vuoden kesällä Lapista aloitetut muutostyöt ovat edenneet loppusuoralle. Työt saadaan valmiiksi koko maassa tämän vuoden aikana.