1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sievin bioetanolitehtaan rahoitus pian kasassa? – "Toteutuminen lähempänä kuin koskaan"

Rahaa on kasassa nyt 20 miljoonaa euroa, vielä toiset 20 miljoonaa tarvitaan ennen kuin tehtaan suunnittelu pääsee vauhtiin.

Sievin bioetanolitehdas käyttäisi raaka-aineena muun muassa ruokohelpeä. Kuva: Yle

Sieviin suunniteltu, yli 100 miljoonan euron etanolitehdas on lähellä toteutumista, uskoo hanketta vetävä Scanchips-yritys.

Etanolitehtaan rakentaminen Sieviin on ollut vireillä jo toistakymmentä vuotta erilaisten hankkeiden alla. Kuntavetoinen hanke muuttui yritysvetoiseksi muutama vuosi sitten.

Scanchips-yrityksen toimitusjohtaja Markku Koski on toiveikas, että rakentamispäätös tehtäisiin jo keväällä.

– Hankkeen toteutuminen on lähempänä kuin koskaan. Loppurahoitus järjestyy, kun kasaan saadaan arviolta 30–50 miljoonaa. Siitä neuvottelut ovat vielä kesken, kertoo Koski.

Pääomasijoittaja on luvannut tehdashankkeeseen noin 10 miljoonaa ja kumppanuusyhtiö toisen 10 miljoonaa. Työ- ja elinkeinoministeriöön on vetämässä 30 miljoonan tukihakemus. Samoin Euroopan investointipankista on haettu rahaa. Tehdas on myös ehdolla yhdeksi kärkihankkeeksi.

Tuotantoon aikaisintaan vuonna 2018

Koski arvioi, että tehtaan suunnittelu vie vuoden ja rakentaminen toisen vuoden.

– Aikaisintaan vuonna 2017 voidaan aloittaa rakentaminen ja seuraavana vuonna käynnistettäisiin tuotanto.

Scanchips on saanut jo solmittua aiesopimukset raaka-ainetoimittajien kanssa. Bioetanolin valmistamisessa käytettäisiin olkea, ruokohelpeä sekä lehtikuitupohjaista hakkuujätettä. Myös tehtaassa valmistettavista tuotteista on tehty raaka-ainesopimukset.

Biopohjaista polttoainetta tehdas tuottaisi noin 50 000 tonnia vuodessa. Tehtaan on arvioitu työllistävän suoraan noin 80 ihmistä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kalajokilaakso-lehti.