Hyppää sisältöön

Robotin kasvattaja voi olla tulevaisuuden ammatti – kone ei voi korvata vuorovaikutusta ja välittämistä

Tietokirjailija Cristina Andersson sanoo Ylen aamu-tv:ssä, ettei ihmistyötä korvaavaa robotisaatiota ole syytä vastustaa.

Ylen aamu-tv: Ketä robotti ei korvaa?
Ylen aamu-tv: Ketä robotti ei korvaa?

Robottien työkyky ja jopa luovuus lähestyvät kiihtyvää tahtia ihmisen osaamista. Merkittävin trendi juuri tällä hetkellä on, että robotit tekevät työtä ihmisten rinnalla, sanoo tietokirjailija ja robotisaatioaktivisti Cristina Andersson.

– Teollisuus on robotiikan edelläkävijä. Sinne on tullut robotteja, jotka ovat todellakin ovat tulleet ulos häkeistä. Ne tekevät työtä ihmisen kanssa, eivätkä ole ihmiselle vaaralllisia.

Anderssonin mukaan robotit ovat jo merkittävästi korvanneet ihmisen työpanosta maataloudessa ja teollisuudessa. Seuraavaksi ovat vuorossa palvelualat. Andersson on yksi Elinkeinoelämän Valtuuskunnan Evan tänään julkistaman Robotit töihin -raportin kirjoittajista.

Hänen mukaansa ihmisen ja robotin yhteistyö voi nostaa tuottavuutta valtavasti, eikä kehitystä ole syytä jarrutella.

– Ei voida ajatella enää työtehtävälähtöisesti. Niiden töiden, joiden tulee korvautua, tulee saada korvautua. Muutenhan se muutos vain hidastuu.

Oppimiskykyinen robotti kaipaa opettajaa

Cristina Andersson sanoo, että robottien kanssa työpaikoista kilpailevan ihmisen on syytä kehittää mielensä "luovaa lihasta". Hän kannattaa panostamista taideaineiden opiskeluun.

– Tehtävät, joissa on paljon luovuutta, paljon viestintää ja ihmisen välistä vuorovaikutusta ja välittämistä. Ne eivät tule ainakaan ihan heti korvaantumaan, hän ennustaa.

Toisaalta robottien kehittyminen "oppimaan oppiviksi" voi vapauttaa ihmisiä rutiinitöistä inhimilliseen vuorovaikutukseen. Tai tarjota tälle aivan uusia tehtäviä.

– Robotteja ei tarvitse koodata, vaan ottaa kädestä kiinni ja näyttää että tehdään tämmöistä. Robotin opettaja tai kasvattaja saattaa hyvinkin olla tulevaisuuden ammatti.

Suomi pudonnut robotisaation kelkasta

Cristina Andersson on Robotics Finlandin perustaja. Se on robotiikkaa talous- ja elinkeinonäkökulmasta edistävä virtuaaliyhteisö.

Anderssonin mukaan Suomi on robotisaatiokehityksessä ja keinoälyn kehittämisessä valitettavan huonosti mukana. Hän kaipaa erityistä robotisaatiostrategiaa, joka tarkasti määrittelisi, miten edetään ja miten menestystä mitataan.

– Tällä hetkellä robotiikan ja keinoälyalan yrityksiä karkaa Suomesta, koska täällä ei ole ekosysteemiä, joka pystyisi tukemaan kehitystä, Andersson sanoo.