1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Luxemburgin ulkoministeri: Unkari on erotettava EU:sta

Unkarin pakolaispolitiikka, samoin kuin kansalaisten perusoikeuksien kaventaminen rikkovat jyrkästi EU:n perusarvoja, sanoo Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn.

Ulkomaat
Luxembergin ulkoministeri Jean Asselborn EU:n ulkoministereiden tapaamisessa Slovakiassa syyskuun alussa.
Luxembergin ulkoministeri Jean Asselborn EU:n ulkoministereiden tapaamisessa Slovakiassa syyskuun alussa.Jakub Gavlak / AOP

Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn vaatii, että Unkari on erotettava Euroopan unionista joko määräaikaisesti tai jopa pysyvästi. Hän esitti vaatimuksensa saksalaisen Die Welt -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Asselbornin mukaan Unkarin nykyinen hallitus pääministeri Viktor Orbanin johdolla rikkoo rajusti unionin perusarvoja. Asselbornin mielestä erottaminen on ainoa vaihtoehto, jos unionin yhtenäisyys halutaan säilyttää.

Ministerin luettelee haastattelussa useita vakavia rikkomuksia, joita Unkari on tehnyt EU:n perusarvoja vastaan. Vakavin rike on tyly pakolaispolitiikka ja aitojen rakentaminen, jotta sotaa pakenevat ihmiset eivät voisi tulla hakemaan turvaa Unkarista.

– Sotaa pakenevia ihmisiä kohdellaan täällä pahemmin kuin villieläimiä, Asselborn puuskahti.

– Aidat, joita Unkari rakentaa, tulevat aina vain pidemmiksi, korkeammiksi ja vaarallisemmiksi. Unkari ei ole kaukana siitä, että pakolaisia aletaan ampua, hän jatkoi.

Unkarin rikkomuksiksi Asselborn lukee myös lehdistönvapauden sekä oikeuslaitoksen riippumattomuuden kaventamisen.

Asselborn esittää, että EU muuttaa sääntöjään siten, että sääntöjä rikkovan jäsenmaan erottaminen olisi helpompaa.

EU-johtajat kokoontuvat perjantaina Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan pohtimaan mm. Britannian eroamista EU:sta.

Lähteet: Die Welt

Lue seuraavaksi