Banaanikärpäset saa ansaan oluttilkan ja astianpesuaineen avulla

Roskakaapista pöllähtää avatessa parvi muutaman millimetrin kokoisia banaanikärpäsiä. Niitä liitelee myös hedelmäkulhon päällä. Iniäisille voi antaa huutia virittämällä ansan.

Hyönteisansat
banaanikärpänen hedelmässä
Denis Bringard / AOP

Jos kotisi keittiössä biojäteastian läheisyydessä lentelee banaanikärpäsiä, se ei tarkoita, että asunnossa olisi poikkeuksellisen epäsiistiä. Mitä todennäköisimmin teillä syödään hedelmiä.

– Banaanikärpänen viihtyy erityisen hyvin biojäteastian läheisyydessä, jos siinä on hedelmien kuoria. Banaanikärpäset tykkäävät kaikesta käyneestä ja mädäntyneestä, kertoo hyönteistutkija Lena Huldén Helsingin yliopiston Metsätieteiden laitoksesta.

Kotiin hyönteiset kulkeutuvat kaupan kassissa.

– Varmasti jokaisen kaupan hedelmätiskin hedelmissä on banaanikärpästen munia. Niistä on mahdotonta päästä kokonaan eroon.

Munia on esimerkiksi viinirypäleissä, banaaneissa, omenissa ja tomaateissa. Kun hedelmä tuodaan huoneenlämpöön, munat kuoriutuvat ja banaanikärpäset lähtevät lentoon.

– Lisäksi osa banaanikärpäsistä tulee myös ulkoa sisälle, kun ihmiset pitävät ikkunoita ja ovia auki.

Eniten banaanikärpäsiä on loppukesästä, jos sää on yhtä lämmin kuten nyt.

banaanikärpäsansa
Markku Karvonen / Yle

Ärsyttäviä, muttei vaarallisia

Hyönteistutkija Lena Huldén muistuttaa, että siivekkäät voivat olla ärsyttävä riesa, mutta ne eivät ole haitallisia, saati vaarallisia.

– Ihmisillä on erilainen kynnys kestää hyönteisiä. Banaanikärpäset ovat normaali ilmiö. Jos ne pörräävät ruoassa, vaikka leipäpalan päällä, ei ruoka siitä saastu tai muutu syömäkelvottomaksi. Kyse on enemmänkin esteettisestä seikasta, ei niihin kuole.

Kyse on esteettisestä seikasta, ei niihin kuole.

Lena Huldén

– Niin kauan kuin hyönteisiä on vain muutama, niiden kanssa kannattaa vain oppia elämään. Jos niitä on yksi tai kaksi, en tekisi mitään. Jos niitä on iso lauma, voihan niitä tuhotakin, Lena Huldén sanoo.

Ensimmäiseksi kannattaa kuitenkin siivota keittiö. Hedelmät tulee pestä ja säilyttää jääkaapissa ja likaiset juomalasit on hyvä tiskata pois pöydiltä.

– Banaanikärpäsille riittää jo se, että johonkin on tippunut tippa olutta tai tuoremehua, joka on kuivunut. Ne lisääntyvät nopeasti.

Kärpäsansa syntyy kotikonstein

Internetin keskustelupalstoilla vaihdetaan banaanikärpästen hävittämisvinkkejä. Suosituin on kärpäsansa, jonka voi helposti tehdä itse.

Lena Huldénin ansaneuvo on yksinkertainen: Purkkiin laitetaan olutta ja muutama tippa nestemäistä astianpesuainetta.

– Jälkimmäinen on oleellinen, koska muuten kärpäset eivät huku, vaan käyvät vain uimassa nesteessä. Astianpesuaine alentaa nesteen pintajännitystä.

Purkin päälle voi myös virittää kelmun ja laittaa siihen reikiä. Näin ötökät pääsevät purkin sisälle, mutta eivät pois. Paperista tehty suppilo toimii samalla tavalla.

Hyönteiset houkuttelee purkkiin haju. Syötiksi suositellaan myös etikkaa, punaviiniä tai hedelmäsiivua.

Kärpäsansa sijoitetaan esimerkiksi yön ajaksi roskakaappiin biojäteastian lähelle. Jos keino tepsii, purkki täplittyy aamuun mennessä tummista banaanikärpäsistä.