Kuntaliitto: Pohjois-Karjalassa osataan kuulla kansalaisia – malliksi maakuntien itsehallinnoille?

Pohjoiskarjalaiset sorvasivat sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Siun Soten omin nokkinensa etuajassa ja kuntalaisia kuullen esimerkiksi uimahallissa ja ostoskeskuksessa.

Kotimaa
Tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen Kuntaliitosta.
Kaija Majoinen Kuntaliitosta uskoo, että maakuntaitsehallinnon päättäjiin saadaan myös syrjäisempien alueiden ihmisiä.Heikki Haapalainen / Yle

Sosiaali- ja terveyspalvelujen suunnittelu hallintohimmeleineen kuulostaa hyvinkin epäkonkreettiselta. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen Elina Pajula tietää, kuinka saada tavalliset ihmiset puhumaan konkreettisesti toiveistaan palveluja kohtaan eli muun muassa sujuvasta lääkärikäynnistä, lapsen huoltajuusasiasta tai hammastarkastuksesta.

– Olemalla vain kiinnostunut ja kysymällä suoraan heidän kokemuksistaan. Että mikä toimii ja mikä ei, yksinkertaistaa Pajula.

Pohjois-Karjalassa eturintamassa suunniteltu sosiaali- ja terveyspalvelumalli Siun Sote aloittaa vuodenvaihteessa. Sitä sorvattiin muun muassa kuntien, järjestöjen ja alan oppilaitosten kanssa yhteistyössä kuunnellen aktiivisesti kuntalaisia.

Koko julkisen hallinnon tulee saada luottamus kansalaisilta.

Kaija Majoinen

Tavalliset ihmiset pääsivät keskustelemaan tilaisuuksiin ja heille järjestettiin kyselyjä esimerkiksi kauppakeskuksissa ja uimahallissa. Netissäkin pääsi osallistumaan.

Pohjoiskarjalaisten ihmislähtöinen lähestymistapa pantiin ilolla merkille Kuntaliitossa.

– Kysymys lähipalveluista on se, joka erityisesti askarruttaa monia kansalaisia. Kannattaa keskustelu suunnata näihin asioihin, miettii tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen.

Toiminnanjohtaja Elina Pajula Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksestä.
Elina Pajula Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksestä on iloinen, että Siun Sotessa järjestötkin saivat sananvaltaa.Heikki Haapalainen / Yle

Opasvihkonen pian julki

Tavalliset ihmiset antoivat Pohjois-Karjalassa kielteistä palautetta esimerkiksi sote-palveluiden vaikeasta saavutettavuudesta, mutta toisaalta kiitosta tuli henkilöstön ammattimaisuudesta ja ystävällisyydestä.

Kuntaliitossa uskotaan, että Siun Sote toimisi esimerkkinä uusille maakuntaitsehallinnoille. Nyt olisikin tuhannen taalan paikka saada tavalliset ihmiset mukaan maakuntaitsehallinnon suunnitteluun, kun osalla on rapistunut luottamus yhteiskuntaan ja poliitikkoihin.

Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Kaija Majoinen kiittää, että Pohjois-Karjalassa tehty työ on tärkeää ja uraauurtavaa.

– Toivon mukaan sitä tehdään muillakin alueilla. Koko julkisen hallinnon tulee saada luottamus kansalaisilta. Sen pitää olla olla ja konkreettista ja avointa. Sitä kautta pystytään myös vaikuttamaan syrjäytymiskehitykseen, uskoo Majoinen.

Siun soten rohkaisevista kokemuksista on juuri valmistumassa havainnollinen opasvihkonen.