Yksin elävä nainen löysi lukupiiristä juttuseuraa: "Päivän puhekiintiö tulee täyteen"

Lukupiirien suosio on ollut viime vuosina nousujohteinen. Uusia ryhmiä on perustettu myös työssäkäyviä ajatellen. Esimerkiksi Kouvolassa on aloittanut tänään useita uusia lukupiirejä.

Kotimaa
Kouvolassa lukupiirit pyörähtivät käyntiin keskiviikkona.
Eeva Liisa Kasnio on käynyt vuosia useissa lukupiireissä. Lähin kirjasto näkyy hänen ikkunastaan, joten osallistumisen kynnys ei ollut korkea.Antti Ojala / Yle

Lukupiirit vetävät useita säännöllisiä kävijöitä, joista yksi on Eeva Liisa Kasnio. Hänelle lukupiirit antavat mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia lukemastaan.

– Mielipiteet saattavat olla hyvin erilaisia kuin omat. Se on rikastuttavaa. Siinä sivussa huomaamme, että alamme puhua vaikka omasta elämästä, sanoo Kasnio.

Kirjasto näkyy Kasnion kodin ikkunasta, joten lukupiireihin oli helppo tulla mukaan. Hän on käynyt tilaisuuksissa pääkirjastossa ja muuallakin. Harrastus vei nopeasti mennessään.

– Yhteen aikaan kävin niissä kaikissa, hymyilee Kasnio.

Yksin elävälle naiselle lukupiireillä on myös sosiaalinen ulottuvuus. Kasnion omien sanojen mukaan "päivän puhekiintiö" tulee samalla täytetyksi.

Kouvolassa lukupiireihin on osallistunut keskimäärin noin kymmenen henkilöä kerrallaan. Säännöllisiä kävijöitä eri tilaisuuksissa on noin 30.

Seuralliset ihmiset haluavat kokoontua ja keskustella kirjoista.

Outi Kauppala

Uusia lukupiirejä perustettu

Kouvolassa alkoi keskiviikkona useita lukupiirejä. Suosio on ollut sen verran kovaa, että viime syksynä kaupunginkirjastossa perustettiin jo kolmas lukupiiri.

– Tietääkseni Kouvolan pääkirjastossa ei ole koskaan ollut näin paljon lukupiiriharrastusta. Määrä on viime vuosina kasvanut kivasti, sanoo kirjastonhoitaja ja lukupiirien vetäjä Outi Kauppala.

Kauppala esittelee tavallisesti lukupiirien alussa kirjailijan ja teoksen aihepiirin, mutta ei itse ala ruotimaan kirjoja. Se jää piiriläisten tehtäväksi.

– Välillä minun ei tarvitse kuin kuunnella ja katsella, sanoo Kauppala tyytyväisenä.

Erilaiset mielipiteet ovat tervetulleita, kunhan ne ovat perusteltuja.

– Ihmiset lukevat samaa kirjaa hieman eri lailla ja kokevat sen eri tavalla. Emme tavoittele mitään yhtä yhteistä mielipidettä kirjoista.

Pyrin ainakin kirjat valitsemaan niin, että ne sopisivat sekä naisille että miehille.

Outi Kauppala

Suurilla ikäluokilla on nyt aikaa lukemiselle

Kuusi vuotta kirjastossa työskennellyt Kauppala on seurannut läheltä lukupiirien jäsenkasvua. Hänen aloittaessaan kaupunginkirjastossa ryhmiä oli vain yksi, nyt niitä on kolme. Lisäksi Kuusankosken ja Valkealan kirjastoissa on omat piirinsä, jolloin lukumäärä nousee jo viiteen.

Yhtenä syynä lukupiirien suosiolle Kauppala näkee suurien ikäluokkien eläköitymisen.

– Heillä on enemmän vapaata aikaa lukemiseen. Seuralliset ihmiset haluavat kokoontua ja keskustella kirjoista.

Piireissä luettavat teokset kattavat kotimaisia kirjoja sekä käännöskirjallisuutta klassikoista uudempiin romaaneihin.

Normaalisti lukupiirit järjestetään keskellä päivää. Keskiviikkoisin kokoontuu yksi ryhmä myös ilta-aikaan. Näin työssäkäyvilläkin on mahdollisuus osallistua keskusteluihin.

Useimmiten lukupiirit koostuvat pelkästään naisista. Kauppala onkin pohtinut, miten miehiä saataisiin kannustettua lukuharrastukseen.

– Pyrin ainakin kirjat valitsemaan niin, että ne sopisivat sekä naisille että miehille.