1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumileopardit ja sudet saavat rahaperinnön joensuulaiselta papilta

Yhä usempia suomalainen haluaa testamentata ainakin osan omaisuudestaan WWF:lle.

Kotimaan uutiset
Joensuulainen seurakuntapastori Marja Juntunen haluaa muistaa testamentissaan lumileopardeja ja susia.
Joensuulainen pappi Marja Juntunen on testamentannut osan perinnöstään WWF:lle. Hän toivoo, että lahjoitus käytetään aikanaan lumileopardien ja susien suojeluun. Lari Lievonen WWF

Joensuun Pyhäselän ev.lut. seurakunnan pastori Marja Juntunen oli lähdössä pitkälle matkalle, kun hän tuli tuumineeksi, mitä tapahtuisi, jos hänelle kävisi huonosti.

33-vuotiaan Juntusen mielessä olivat ensimmäiseksi kaksi koiraa, joista jonkun pitäisi huolehtia. Sen jälkeen tuli ympäristönsuojelu.

Niinpä Marja Juntunen testamenttasi osan perinnöstään Maailman luonnonsäätiölle WWF:lle. Hän haluaa, että rahat käytetään lumileopardien ja susien suojeluun.

– Toivon että ihmiset miettisivät, miten omaisuuttaan voi käyttää, kun ei itse ole enää täällä. Minulle on tärkeätä huolehtia luonnosta ja sen tulevaisuudesta, Juntunen kertoo.

Juntunen valitsi WWF:n, koska se on luotettava, pitkäikäinen ja globaalisti toimiva säätiö. Hänen mukaansa eläimiin ja luontoon liittyviä järjestöjä on autettava, sillä valtion tuki ei riitä.

Marja Juntusen mukaan ihmiset turhaan pelkäävät testamentin tekoa. Ei paperi ole lopullinen ja ikuinen.

– Testamenttia voi muuttaa, kun oma elämäntilanne muuttuu.

Pysyykö WWF hengissä?

Maailman luonnonsäätiön saamien testamenttilahjoitusten määrä on kasvussa. WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder kertoo, että häneltä kysytään entistä useammin mahdollisuuksista lahjoittaa järjestölle.

– Varmasti osa kiinnostuksen kasvusta selittyy sillä, että ihmisen ei tarvitse testamentata koko omaisuuttaan.

Pääsihteeri Rohweder sanoo, että lahjoituksen tulevan käyttökohteen voi määrätä hyvinkin tarkasti.

– Meillä on lukuisia suojeluohjelmia. Ja otamme testamentteja vastaan vain sellaiseen työhön, jota varmasti teemme. Muun muassa Suomen luonto ja metsät ovat suosittuja, Liisa Rohweder kertoo.

Voiko nykyisin noin 30-vuotias testamenttilahjoittaja luottaa siihen, että WWF on hengissä esimerkiksi vielä noin 50 vuoden kuluttua?

– On hengissä. Varmasti on toimintaa vielä silloinkin.

Pääsihteeri Liisa Rohweder muistuttaa, että WWF on toiminut Suomessa kohta 45 vuotta. Kansainvälisellä järjestöllä on ikää jo yli 50 vuotta.

Tiistaina 13. syyskuuta vietetään kansainvälistä testamenttilahjoittamisen päivää.

Lue seuraavaksi