1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Peli- ja virtuaalialan osaajat kootaan Vaasassa saman katon alle

Pelialan ja virtuaalitodellisuuden kehittäminen keskitetään Vaasassa Yleisradion tiloihin. Aivan uudenlaisen yhteistyömallin uskotaan hyödyttävän koulutusta ja synnyttävän myös uutta yritystoimintaa.

Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Vaasan ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopiston yrityshautomo West Coast Startup ja Yleisradio kokoavat saman katon alle kaikki Vaasan alueen pelialan toimijat. Yhteiset tilat tulevat Palosaarelle Yleisradion toimitiloihin. Uusi pelialan keskittymä on ainutlaatuinen yhteistyömalli.

– Syvin ajatus on se, että saadaaan fyysisesti saman katon alle erilaisia pelialan toimijoita. Voi mennä naapurihuoneeseen kysymään neuvoa, jos tulee kysyttävää tai ihmeteltävää pelin kehitykseen liittyen. Täällä on yllättävän paljon pelialan firmoja ja niihin liittyviä tukitoimintoja. Sitten vielä Ylen yhteistyökuviot mahdollistavat aivan uudenlaisia juttuja, kuvailee projektipäällikkö Jussi Loukiainen West Coast Startupista.

Pelejä tehdään ympäri Suomea ja ympäri maailmaa. Toiminnan aloituskustannukset ovat hyvin pienet, sillä käytännössä työhön riittää tietokone. Kehitystyökalutkin ovat pääasiassa ilmaisia. Seuraava pelaajien suosikki tai koukuttava virtuaalimaailma voidaan tehdä missä tahansa – vaikka Vaasassa.

– Jos pystytään hyödyntämään perinteistä suomalaista korkeaa teknologian osaamista ja siihen yhdistetään peliala, visio ja oma näkemys. Meillä on täällä ihan yhtä hyvät mahdollisuudet lähteä tekemään maailman parhaita juttuja kuin missä tahansa muuallakin, Loukiainen toteaa.

Vain mielikuvitus rajana

Pelialan ja virtuaalisisältöjen kehittämisessä sanotaan olevan rajattomat mahdollisuudet. Virtuaalimaailma alkaa arkipäiväistyä jo nyt esimerkiksi asuntokaupassa. Ostettavaa asuntoa voi katsoa etänä, siellä voi kulkea huoneesta toiseen, asunnon pohjapiirustusta ja pintamateriaaleja voi muuttaa, ja muutokset näkyvät reaaliajassa.

– Pystyt ihan oikeasti katsomaan vaikka pöydän alle menemällä kyykkyyn ja näkemään, miltä pienet yksityiskohdat tulevat näyttämään. Voisi melkein sanoa, että siinä on vain mielikuvitus rajana, että mitä kaikkea voitaisiin kehittää, Jussi Loukiainen visioi.

Uusia maailmoja matkailuun tai koulutukseen

Tulevassa peli- ja virtuaalialan keskittymässä halutaan koota yhteen paitsi alan osaajia, myös löytää uusia aloja, joihin virtuaalitodellisuus toisi jotain aivan uutta.

– Virtuaalitodellisuuden kehittämisessä on tärkeää, että löydetään rajapintoja ja liittymäkohtia muihin aloihin. Sen avulla voidaan laajentaa ja tehdä kokemuksesta koukuttavampi, mielenkiintoisempi ja erilainen kuin muuten pystyttäisiin tekemään. Siinä tarvitaan juuri näitä eri alan toimijoita, jotta löydetään mahdollisia yhteistyökulmia, projektipäällikkö Jussi Loukiainen West Coast Startupista sanoo.

Loukiainen mainitsee kiinnostavaksi alaksi muun muassa matkailun ja viittaa Merenkurkun maailmanperintökohteen mahdollisuuksiin. Energia-ala on Vaasan seudulla jo nyt elinvoimainen, ja sieltä voisi hyvinvointi- ja koulutusalan lisäksi löytyä uusia virtuaalitodellisuuden ratkaisuja.

Pelialan osaajat alkavat hiljalleen kerääntyä Ylen tiloihin. Ensi keväänä aiotaan käynnistää ensimmäinen kiihdytysjakso, jolla mukaan haetaan parhaita tiimejä sisältöjä kehittämään. Samalla ryhdytään tekemään yhteistyötä myös muiden hautomoiden kanssa.