Entinen armeijan kapteeni: kännykkä pois näpeistä ja nyrkkeilyhanskat tilalle

Olympiakehässäkin nyrkkeillyt kapteeni, evp. Juha Hänninen kehottaa vanhempia panostamaan lasten liikuntaharrastuksiin. Kipinä kehon kuntoon kohottamiseen ei välttämättä syty vasta armeijassa.

puolustusvoimat
Pokémon Go -peli kännykän ruudulla.
Lapsuuden lepsuilu liikunnassa heijastuu armeijakuntoon.Jenny Huttunen / Yle

Nuorukaiset ja nuoret naiset ovat jälleen valmiina astumaan armeijan harmaisiin, sillä kutsunnat ovat parhaillaan käynnissä eri puolilla maata.

Oululainen kapteeni evp. Juha Hänninen on huolissaan palvelukseen tulevien fyysisestä kunnosta, sillä esimerkiksi varusmiesten keskipaino on parissa vuosikymmenessä kivunnut reilut kymmenen kiloa ylöspäin. Nyrkkeilijänäkin kunnostautunut Hänninen painottaa erityisesti vanhempien vastuuta lasten liikkumiseen motivoinnissa.

Parin vuosikymmenen kuluttua Suomessa on tukielinsairaiden armeija.

Juha Hänninen

– Parikymppinen nuori mies ei innostu välttämättä armeijassa liikkumaan, jos ei aiemmin ole saanut juuri mitään kannustusta, Juha Hänninen sanoo ja lisää, että parin vuosikymmenen kuluttua Suomessa on tukielinsairaiden armeija.

– Lapselle ei pidä ostaa ensimmäiseksi kännykkää, vaan jalkapallo tai nyrkkeilysäkki, Juha Hänninen neuvoo.

Hänninen kertoo urheilleensa lapsesta saakka. Nyrkkeilyn pariin hän meni 16-vuotiaana ja saavutti kuusi Suomen mestaruutta. Hän on ollut myös Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1984. Aktiiviuran ohella hän perusti Ouluun kuntonyrkkeilyseuran.

– Ohjaaminen on nyt jäänyt hiukan taka-alalle, mutta toisinaan käyn salilla.

Hiihtotaidot vasta armeijassa

Hänninen kertoo, että viime vuosien aikana varusmiehille on pitänyt järjestää muun muassa hiihtokouluja.

– Kun olin puolustusvoimien palveluksessa vielä kuusi vuotta sitten, niin puhuttiin niin sanotusta kuntouttavasta koulutuksesta, jonka jälkeen pystytään antamaan taistelukoulutusta.

Metsässä pitää oppia selviämään ja ampumaan.

Juha Hänninen

Hännisen mukaan siinä menee aikaa hukkaan, koska palvelusaika on muutenkin lyhyt.

– Ensin tennarit jalkaan ja sitten katsotaan vähän kevyemmällä varustuksella koulutusta.

Puolustusvoimat ei ole jäänyt osattomaksi valtion säästötalkoista, sillä esimerkiksi metsävuorokausien määrää on karsittu.

– Se on merkittävä asia, Juha Hänninen painottaa ja lisää, että metsässä pitää oppia selviämään ja ampumaan.

– Rynnäkkökivääriä pitää jokaisen osata käsitellä.

Hiukkavaara muistoissa

Juha Hännisen armeijaura alkoi vuonna 1976 Oulun Hiukkavaaran panssaritorjuntakomppaniassa. Nyt entinen varuskunta-alue on muuttanut muotoaan asuinalueeksi.

– Harmittaa, kun kaikkien aikojen paras sotilasjoukko-osasto lakkautettiin asuntojen tieltä, Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana kesäkuussa 2015 aloittanut Hänninen sanoo, tosin hymynkare suupielessään.

Varuskunnat ovat tärkeitä, mutta niistä käsin maata ei puolusteta.

Juha Hänninen

Juha Hänninen oli koko armeijauransa ajan kotikaupungissaan Oulussa. Hän jäi sotilaseläkkeelle kuusi vuotta sitten Pohjois-Suomen Huoltorykmentistä, jossa hän oli turvallisuuspäällikkönä.

Täysin palvelleen upseerin sydän sykkii Hiukkavaaralle, mutta hänelle ovat tuttuja myös kaupunginkasarmin rakennukset, joissa oli esikunta ja nykyisin muun muassa valtion virastoja.

– Kun puolustusvoimat siirtyi pois, niin toki rakennukset piti ottaa muuhun käyttöön. Varuskunta oli keskellä kaupunkia, joten väki löysi sinne kyllä helpommin.

Varuskuntien poistuminen oli Hännisen mukaan iso menetys Oululle.

– Varuskuntasoittokunnallakin oli oma erityismerkityksensä muun muassa maanpuolustushengen luomisessa.

Maata ei puolusteta varuskunnista

Pohjoisessa Suomessa ovat nykyisin Kainuun prikaati Kajaanissa sekä jääkäriprikaati Rovaniemellä ja Sodankylässä.

– Varuskunnat ovat tärkeitä, mutta niistä käsin maata ei puolusteta. Varuskunnissa koulutetaan sotilaita puolustamaan isänmaata.

Onneksi suurin osa nuorista pystyy käymään armeijan.

Juha Hänninen

Säästöjen kohdistuminen puolustusvoimiin kismittää kovasti Hännistä.

– Yksi ihmisen perustarpeista on turvallisuus. Sitä luovat puolustusvoimat ja poliisi.

Armeija instituutiona herättää nykyisin myös paljon mielipiteitä.

– Suomi on maa, jota kannattaa puolustaa, ja sen tekee Suomen kanssa. Puolustaminen on suomalaisten sotilaiden tehtävä. Sitä ei voi tehdä muutoin kuin reserviarmeijan keinoin. Onneksi suurin osa nuorista pystyy käymään armeijan, kapteeni evp., teologian maisteri ja kunnallispoliitikko Juha Hänninen iloitsee.