Ulkomaalaiset opiskelijat: Monet pankit kieltäytyvät avaamasta tiliä

Yliopiston vaihto-opiskelijoista osa ei ole saanut avattua pankkitilejä tänä syksynä. Kaikki pankit eivät ole pystyneet perustelemaan eväämisen syytä.

talous
Kolikoita säästöpossussa.
Arvo Vuorela / Yle

Hämmästynyt, kiukkuinen ja huolissaan. Dalva Lamminmäki on ulkomaalaisten vaihto-opiskelijoiden tuutori Itä-Suomen yliopistossa.

Vaihto-opiskelijat saavat yliopistolta muutaman sadan euron suuruisen stipendin kuukausittain. Apurahalla opiskelijat maksavat vuokraa ja ostavat ruokaa. Stipendin saaminen edellyttää suomalaista pankkitiliä.

– Sen saaminen ei vaan onnistu, Lamminmäki puuskahtaa.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Juho Ikonen arvioi, että tällä hetkellä kymmenet ulkomaalaiset opiskelijat ovat ilman tiliä.

Lamminmäki ja monet muut tuutorit ovat yrittäneet auttaa ulkomaalaisia opiskelijoita saamaan pankkitilin. Monessa pankissa on vedetty vesiperä, vaikka opiskelijoilta löytyisivät riittävät asiakirjat ja henkilöllisyystodistukset.

Ulkomaalaiset opiskelijat kertovat, että useat isot pankit eivät myönnä tilejä heille, koska he ovat Suomessa alle puoli vuotta. Yksikään kieltäytynyt pankki ei ole sanonut muuta syytä tilin avaamisen eväämiseksi opiskelijoille.

Pohjois-Karjalan Osuuspankki: Tilejä avataan, mutta kompastelua on ollut

Pohjois-Karjalan Osuuspankin pankinjohtaja Helvi Varpiola sanoo, että vaihto-opiskelijoille avataan tilejä.

Varpiola kuitenkin myöntää, että pankissa on kompasteltu asiassa, sillä vanhan perusohjeen mukaan tili on voitu avata, jos ulkomaalaisella on suomalainen henkilötunnus ja hän on yli kuusi kuukautta maassa.

Tiedän, että on pankkeja, jotka eivät avaa tilejä lainkaan ulkomaalaisille opiskelijoille.

Helvi Varpiola

Pohjois-Karjalan Osuuspankki uudistaa parhaillaan ohjettaan.

– Tiedän, että on pankkeja, jotka eivät avaa tilejä lainkaan ulkomaalaisille opiskelijoille, pankinjohtaja Helvi Varpiola sanoo.

Tuutori: Kieltäytyminen näkemättä ja kuulematta opiskelijaa

Dalva Lamminmäki kertoo, että Säästöpankki Optia kieltäytyi avaamasta tiliä vaihto-opiskelijoille, kun Lamminmäki soitti ja kysyi asiasta. Hänen mukaansa pankki ei pyytänyt nähdä opiskelijoiden asiakirjoja tai henkilöllisyystodistuksia.

Tarvittaessa meidän on mahdollista pyytää suosituskirje asiakkaan kotimaan pankista.

Jori Taipale

Säästöpankki Optian kehityspäällikkö Jori Taipale kirjoittaa sähköpostitse, että lain mukaan pankkien tulee tunnistaa ja tuntea asiakkaansa.

– Tiliä avatessa pankin onkin kyettävä todentamaan aukottomasti asiakkaan henkilöllisyys virallisesta henkilöllisyystodistuksesta. Ulkomaalaiselta asiakkaalta edellytämme lisäksi suomalaista henkilötunnusta.

Taipale sanoo, että pankin tulee tuntea asiakkaan palvelujen tarve ja laatu.

– Tätä varten pyydämme ulkomaalaiselta selvitystä oleskelun tarkoituksesta ja myös kestosta. Tällöin kyseeseen voi tulla esimerkiksi oleskelulupa sekä työ- tai opiskelutodistus. Näin haluamme varmistaa, että pankkipalveluille on aito tarve.

– Niin ikään meillä on velvollisuus tiedustella asiakkaalta tilille tulevien varojen alkuperää ja käyttötarkoitusta. Tarvittaessa meidän on mahdollista pyytää suosituskirje asiakkaan kotimaan pankista.

Meksikolainen vaihto-opiskelija Jazmin Morales Gusman kertoo, että hän voisi avata tilin Nordeassa, mutta hänellä ei ole varaa avaus- ja kuukausimaksuihin.

Finanssivalvonta: Evääminen vain painavalla syyllä

Finanssivalvonnan lakimies Sanna Atrila sanoo, että pankkien on avattava peruspankkipalvelutili laillisesti ETA-valtiossa oleskeleville.

– Pankit voivat kieltäytyä tilin avaamisesta vain painavalla perusteella, Atrila toteaa.

Painava peruste voi olla liittyä asiakkaaseen tai hänen aiempaan käyttäytymiseensä taikka siihen, ettei asiakassuhteelle ei ole todellista tarvetta. Lain mukaan pankki voi kieltäytyä avaamasta tiliä myös, jos asiakasta ei pysty luotettavasti tunnistamaan.

Pankit voivat kieltäytyä tilin avaamisesta vain painavalla perusteella.

Sanna Atrila

Atrilan mukaan pankit kieltäytyvät yleensä avaamasta tiliä ulkomaalaisille puutteellisten henkilöllisyystodistusten vuoksi. Viralliseksi asiakirjaksi käy yleensä suomalaisen viranomaisen myöntämä henkilökortti.

Luottolaitoslain muutoksia käsitellään parhaillaan eduskunnassa. Finanssivalvonnan lakimies Sanna Atrila odottaa, että laki tiukentuu tilien avaamisen suhteen. Jatkossa pankki voisi kieltäytyä tilin avaamisesta asiakkaalle lähinnä vain rahanpesusääntelystä johtuvasta syystä, kuten tilanteessa, jossa asiakasta ei pystytä tunnistamaan lain vaatimusten mukaisesti.