Teatterilegenda Kalle Holmberg on kuollut

Ohjaaja ja teatterineuvos Kalle Holmberg on kuollut 77-vuotiaana. Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola pitää Holmbergia ohjaajana, joka toi teatteriin liikkeen. Näytelmistä tuli teatteria, ei kirjallisuutta.

kulttuuri
Kalle Holmberg
Kalle Holmberg 1939-2016AOP

Kalle Holmberg on kuollut pitkäaikaiseen sairauteen maanantai-illtana. Holmberg ohjasi pitkään muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa ja Kansallisoopperassa.

Holmberg muistetaan muun muuassa Ylioppilasteatterin Lapualaisoopperan ohjaajana. Se sai ensi-iltansa 1966. Yksi hänen suurteoksiaan oli myös Yle TV2:n Rauta-aika.

Holmberg oli syntynyt vuonna 1939 Mikkelissä.

Hän oli naimisissa dramaturgi Ritva Holmbergin kanssa. Ritva Holmberg kuoli vuonna 2014. Parilla oli yksi tytär.

Kalle Holmbergin kuolemasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Asian vahvisti Ylelle Holmbergin tytär Anniina Holmberg.

Suomalaisen teatterin uudistaja

Teatterimaailmassa Kalle Holmberg muistetaan uudistajana.

Helsingin kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola muistelee sitä, miten Holmberg toi teatterilavalle liikkeen. Vielä 1960-luvulla lavalla lähinnä seistiin ja luettiin repliikkejä.

– Se oli hyvin fyysistä teatteria. Esko Salminen oli muun muuassa hänen luottonäyttelijänsä. Holmbergin koreografia lavalla oli hyvin selkeä. Se oli toimivaa teatteria, ei kirjallisuutta.

Sarkolalle on jäänyt mieleen Holmbergin ohjauksista parhaiten Turun kaupunginteatterin Seitsemän veljestä.

Suomalaisen teatterin 70-luvun tapauksia oli Kalle Holmbergin ohjaus Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä.

– Suurin yhteistyö, minkä teimme oli olympiastadionille urheiluooppera Paavo Suuri, suuri uni. Holmberg oli siinä ohjaajana ja hallitsi koko tilan, Sarkola kertoo.

Sama onnistui Holmbergilta myös televisiossa. Sarkolallle Holmberg oli ennen kaikkea viusaalinen ohjaaja.

Kari Heiskanen: Holmberg oli teatteriohjaajana ykkönen

Näyttelijä-ohjaaja Kari Heiskanen tapasi Holmbergin ensimmäisen kerran Teatterikoulun jumppasalissa.

– Olin nuori opiskelija ja Kalle tuli tanssitunnillemme etsimään näyttelijöitä Rauta-aika-draamasarjaansa varten. Olin ikionnellinen kun hän poimi minut Joukon rooliin. Se oli suuri kunnia, sillä minulle hän oli silloin ylitse muiden, primus inter pares.

Yksi Kalle Holmbergin merkkiteoksia oli yhdessä Paavo Haavikon kanssa tehty neliosainen elokuva Rauta-aika.

Heiskanen muistelee TV2:n suurtuotantoa Rauta-aikaa.

– Rauta-aikaa tehdessä Kalle lietsoi meitä näyttelijöitä siihen kiihkoon ja intensiteettiin, joka hänellä itsellään oli. Nuorena näyttelijänä olin Kallen ohjaustyylistä hyvin innostunut. Se vastasi näkemystäni siitä, miten teatteria pitää tehdä.

Kalle Holmberg ohjasi 1971 Jääkärin morsiamen. Näytelmästä puhuttiin vuoden teatteritapauksena.

.

Suuri titaani

Holmberg oli se ohjaaja, joka teki Suomen historian näyttämöllä uusiksi. Seitsemän veljestä, Lapualaiset ja Rauta-aika televisiossa kuuluvat samaan perinteseen.

– Suomen historian radikaali uudellen tulkinta oli näkyvissä Holmbergin ohjauksisssa. Näyttämöltä Holmberg siirtyi Oopperaan. Hän teki töitä esimerkiksi Aulis Sallisen kanssa, sanoo Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori.

Helavuori luonnehtii Holmbergia lyhyesti sanoilla "suuri titaani". Holmberg itse sanoi olevansa "matkalla Suomeen koko ikänsä".

Myöhemmin Holmberg luopui teatterista, jottei olisi ryhtynyt vihaamaan sitä, mitä hän rakasti.

– Hän jätti alkoholin 80-luvun lopulla, kääntyi ortodoksiksi ja ryhtyi nyrkkeilemään. Viime aikoina hän oli aktiivisesti mukana ortodoksisen kirkon toiminnassa. Hän halusi tehdä jotakin tässä todellisessa elämässä.