Rintasyöpäleikkausten keskittäminen Hatanpäälle nopeuttaa pirkanmaalaisten hoitoon pääsyä

Tampereen Hatanpään sairaalan rintasyöpäleikkausten määrä kaksinkertaistuu ja siitä tulee maan toiseksi suurin rintasyöpäkirugian yksikkö. Pirkanmaalaisten rintasyöpäleikkaukset keskitettiin Hatanpään sairaalaan syyskuun alussa.

Kotimaa
Tampereen Hatanpään sairaalan pääsisäänkäynti
YLE / Petri Aaltonen

Tampereen Hatanpään sairaalassa on hoidettu syyskuun alusta alkaen lähes kaikki Pirkanmaan rintasyöpä-, kilpirauhas- ja lisäkilpirauhasleikkaukset. Lisäksi Hatanpäälle siirtyivät Tampereen yliopistollisesta sairaalasta vuodeosastohoitoa vaativat sappi-, tyrä-, närästys-, lihavuus- ja paksusuolenleikkaukset.

Leikkausten keskittämisen jälkeen Hatanpään sairaalasta tulee Suomen toiseksi suurin rintasyöpäkirurgian yksikkö. Tuotantojohtaja Arto Rannan mukaan sairaalassa tehdään jatkossa vuosittain noin 600 rintasyöpäleikkausta, kun tähän mennessä leikkauksia on ollut noin 300.

Ranta uskoo, että leikkaukseen pääsee jatkossa entistä nopeammin, koska osaajia riittää myös loma-aikoina.

– Loma-aikojen järjestelyt ovat molemmissa yksiköissä olleet aikaisemmin ongelmallisia. Nyt leikkausyksikön haavoittuvuus vähenee ja näyttäisi, että hoitoon pääsyn viiveet jäävät lyhyiksi. Vajaan kuukauden kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Uudet leikkaussalit käyttöön

Hatanpään sairaalassa leikkauksia tehdään uusissa, syyskuun alussa avatuissa leikkaussaleissa.

Tuotantojohtaja Arto Ranta kertoo, että uudisrakennuksessa sijaitsevat viisi leikkaussalia korvaavat aiemmin käytössä olleet salit.

Myös Hatanpään sairaalan ja Taysin urologian toiminnot on yhdistetty, ja 1.9.2016 lähtien urologisten sairauksien tutkimuksesta ja hoidosta on vastannut Taysiin perustettu urologiakeskus.

Muutosten tavoitteena on vähentää päällekkäisestä toiminnasta aiheutuvia kuluja ja lisätä yhteistyötä eri yksiköiden välillä.