Presidentti Niinistö kertoo terveydentilastaan vain, jos ongelmia ilmenee

Presidenttejä on suositeltu raportoimaan terveydentilastaan säännöllisesti. Sauli Niinistö on kertonut terveydestään vasta kerran, vuosi valintansa jälkeen.

politiikka
Sauli Niinistö.
Sauli Niinistö.Petteri Paalasmaa / AOP

Yhdysvalloissa presidenttipeliä kuumentaa epäilyt demokraattien ehdokkaan, 68-vuotiaan Hillary Clintonin terveydentilasta, koska presidenttikandidaatti sairastui keuhkokuumeeseen vain pari kuukautta ennen vaaleja. Kilpailija, republikaanien 70-vuotias Donald Trump ei ole kertonut terveydentilastaan toistaiseksi mitään.

Suomessa presidentin terveydentilaa on totuttu seuraamaan säännöllisesti Urho Kekkosen kauden jälkeen. Nykyinen presidentti, Sauli Niinistö on antanut toistaiseksi terveydentilastaan vain yhden lausunnon vuonna 2013, runsaat kolme vuotta sitten.

Lausunnon presidentin terveydentilasta olivat allekirjoittaneet eduskunnan työterveyslääkäri ja Töölön sairaalan apulaislääkäri. Lyhyestä lausunnosta voisi päätellä, että kyse on vuosittain jatkuvasta perinteestä:

"Tasavallan Presidentin terveydentilan seurannan ja tehtyjen tutkimusten perusteella on laadittu vuosittain lausunto, jossa otetaan kantaa Tasavallan presidentin terveydentilaan siltä osin, kuin on välttämätöntä presidentin toiminta- ja työkyvyn arvioimiseksi."

8. helmikuuta 2013 päivätyssä lausunnossa kerrotaan, että Niinistön terveydentilaa oli seurattu useiden lääkärien toimesta, eikä hänellä ollut todettu sellaisia oireita tai sairauksia, jotka vaikuttaisivat hänen kykyynsä toimia tehtävässään.

Tämän jälkeen, nyt 68-vuotiaan Sauli Niinistön terveydentilasta ei ole kerrottu julkisuuteen. Presidentti voi itse päättää omasta tiedotuskäytännöstään.

Presidentin lehdistöpäällikkö Katri Makkosen mukaan on päätetty, että terveydestä kerrotaan vain, jos on jotain uutta kerrottavaa.

– Presidentin terveydentilaa seurataan jatkuvasti ja jos siinä tapahtuisi jotain, joka vaikuttaisi viran hoitoon, siitä kerrottaisiin välittömästi, Makkonen sanoo.

Työryhmä suositteli kertomaan terveydentilasta vuosittain

Presidentin terveydentilasta raportoiminen alkoi Mauno Koivistosta, joka halusi estää edeltäjänsä Urho Kekkosen presidenttiajan viimeisten vuosien ongelmat. Ajoittain poissaolevan, muistihäiriöisen presidentin kyvyistä hoitaa virkaansa ei ollut virallista tietoa.

Koivisto ryhtyi julkistamaan omia terveystietojaan. Lisäksi hän asetti työryhmän miettimään, miten Kekkosen ajan ongelmilta vältyttäisiin.

Työryhmä suositti vuosittaisia terveystarkastuksia, mutta ei pitänyt tarpeellisena, vaikkakin suositeltavana tiedottaa lääkärinlausuntojen tuloksista julkisuuteen.

Aktiivisin terveystietojen julkistaja on ollut Tarja Halonen.

Martti Ahtisaari antoi terveystietojaan harvemmin, mikä johti monenlaisiin arvuutteluihin presidentin terveydestä, koska Ahtisaaren kävely oli silminnähden vaikeaa. Ahtisaari piti vuosittaisia lyhyitä ilmoituksia tarpeettomina. Hän oli tässä Sauli Niinistön linjalla ja piti lausuntojen julkaisemista tarpeellisena vain, jos terveydentila haittaisi työntekoa.

Ahtisaari muutti mieltään virkakautensa loppupuolella, kun hänen entinen lääkärinsä ilmoitti kannattavansa vuosittaisia ilmoituksia.