Metsähallituksen retkikohteiden käyntimäärät kasvussa Lapissa

Retkeilystä ovat innostuneet erityisesti nuoret aikuiset, arvioidaan Metsähallituksen Lapin luontopalveluista.

polttopuu
Kenttäpäällikkö Olli Vainio ja talkoolaiset korjaamassa pitkospuita Martimoaavan soidensuojelualueella.
Kesän aikana Simon Martimoaavan soidensuojelualueen pitkospuita on uudistettu talkoovoimin.Kimmo Hiltula / Yle

Lapissa on lähes sata erilaista retkikohdetta, joissa kuluu noin 3000 kuutiota polttopuuta vuosittain. Esimerkiksi Simon Martimoaavan soidensuojelualueen käyntimäärä oli viime vuonna 11 000. Rovaniemelle Napapiirin retkeilyalueelle tehtiin viime vuonna 59 000 käyntiä.

Käyntimääriä arvioidaan polttopuiden kulutuksella ja erilaisista vieras- ja tupakirjoista, sanoo Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden tiedottaja Pirjo Rautiainen.

– On tosi hienoa jos ihmiset jaksavat kirjoittaa että ovat yöpyneet jossain autiotuvassa. Tuntuu, että kävijöitä ja käyntejä alueille tulee koko ajan enemmän. Näyttää siltä, että esimerkiksi tänä vuonna retkeilijöitä on entistä enemmän lähes kaikilla alueilla.

– Polttopuumääriä seurataan melkoisen tarkasti. Järjestelmäämme tallennetaan kullekin kohteelle viedyt polttopuut. Niistä voidaan laskea vuosittainen polttopuun kulutus.

Lisäksi käyntimääriä mitataan laskureilla.

– Meillä on automaattisia käyntimäärälaskureita esimerkiksi kansallispuistojen käytetyimmillä sisäänmenoväylillä ja ne luetaan sielä tietokoneelle. Näin saamme niin tarkkoja käyntimäärälukuja kuin mahdollista.