Hyppää sisältöön

Tutkimus: Terveellisesti syövät lapset lukevat paremmin

Lasten ruokavalio arvioitiin sitä terveellisemmäksi, mitä paremmin se noudatti niin sanottua Itämeren ruokavaliota sekä suomalaisia ravitsemussuosituksia.

Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Uuden tutkimuksen mukaan terveellisesti syövillä lapsilla on kolmen ensimmäisen kouluvuoden aikana muita parempi lukutaito. Tutkimuksessa seurattiin 161 kuopiolaista lasta ensimmäiseltä kolmannelle luokalle. Ruokavalio selvitettiin ruokapäiväkirjoilla ja koulutaidot standardoiduilla testeillä.

Tutkimus osoitti, että runsaammin kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyvää, kalaa ja tyydyttymättömiä rasvoja sekä vähemmän sokeria syövät lapset menestyivät muita paremmin lukutaidon testeissä.

Tutkimuksen mukaan terveellisen ruokavalion ja lukutaidon yhteydet toisella ja kolmannella luokalla eivät riipu ensimmäisen luokan lukutaidosta. Terveellisesti syöneiden lasten lukutaito kehittyi siis paremmin kuin heikommin syöneiden.

– Ruokavalion ja lukutaidon yhteydet olivat riippumattomia monista muista tekijöistä kuten perhetaustasta, fyysisestä aktiivisuudesta, rasvaprosentista ja fyysisestä kunnosta, painottaa tutkija Eero Haapala.

Tutkimus on tehty Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistojen yhteistyönä.

.
.