"Potilailta pääsy kielletty" – lääkäri arvostelee kovin sanoin hoitoonpääsyä

Sairastunut ei nykyään pääse sisään edes päivystykseen ilman todistusaineistoa hoidontarpeesta. Hoitoa näyttää saavan vain kyynärpäätekniikalla, moittii erikoislääkäri Sari Hannukainen.

Kotimaa
Lasissa lukee "vastaanotto".
Kalle Niskala / Yle

Jyväskylässä yksityissairaalassa työskentelevä anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Sari Hannukainen on huolissaan hoitoonpääsyn vaikeutumisesta. Hannukainen kirjoittaa Potilaan Lääkärilehdessä, että hän tapaa työssään yhä useammin ihmisiä, jotka harhailevat paikasta toiseen yrittäessään saada apua.

Kaikki eivät jaksa iskeä nyrkkiä raivokkaasti vastaanottoaulan tiskiin.

Sari Hannukainen, erikoislääkäri

Kovin sanoin terveydenhoitojärjestelmää soimaavassa kirjoituksessa kysytään, mihin on hävinnyt lääkäri, joka tutkisi potilaan kokonaisuutena ja todella kuuntelisi, mikä häntä vaivaa.

Varsinkin päivystykseen pääsy saa huutia. Todistusvelvollisuus hoidontarpeesta on sälytetty potilaalle itselleen.

"Kuka julkeaa olla niin itsekäs ja mennä vaivaamaan huippuunsa hiottua päivystysorganisaatiota oman vähäpätöisen vaivansa vuoksi? Saadakseen apua tuskaansa on pystyttävä todistamaan vedenpitävästi olevansa sairas," Hannukainen kuvailee.

Apua saadakseen on pystyttävä todistamaan vedenpitävästi olevansa sairas.

Sari Hannukainen, erikoislääkäri

Erikoislääkärin mukaan päivystykseen on ilmestynyt ikään kuin ovimiehiä, jotka tarkoin seulovat, ketkä pääsevät hoitoon. Tämä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan: hoitoa saavat ne, jotka osaavat sitä vaatia.

"Entä jos sairastunut sattuu olevaan ujo ja vaatimaton? Kaikki eivät jaksa iskeä nyrkkiä raivokkaasti vastaanottoaulan tiskiin hoitoa vaatiessaan. Onko maailma tehty vain kovaäänisille ihmisille, ja onko kyynärpäätekniikka se keino, jolla hoitoa saadaan," kysyy erikoislääkäri Sari Hannukainen.

Lue koko kirjoitus täältä (siirryt toiseen palveluun).