Ministeri Anu Vehviläinen: Maakuntavaltuustoilla on suurin vastuu maakuntauudistuksen onnistumisessa

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan maaliskuussa 2018 aloittavissa maakuntavaltuustoissa tarvitaan uudenlaista ajattelua.

Kotimaa
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen
Kunta- ja uudistusministeri Anu VehviläinenYle

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mukaan maaliskuun 2018 alussa aloittavat maakuntavaltuustot ovat avainasemassa maakuntauudistuksen onnistumisessa. Vehviläinen sanoi maakuntauudistuksen alueellisessa esittely- ja keskustelutilaisuudessa Vaasassa, että maakuntavaltuustot käyttävät uudistuksen myötä eniten valtaa.

– Koska maakuntavaltuustot ovat aivan uusi toimielin, valtuutettujen pitää päästä pois vanhasta kuntataustasta. Jos on aiemmin toiminut kunnassa luottamushenkilönä, on valtavan tärkeää, että jatkossa näkee koko maakunnan yhteisen edun ja maakunnan palvelurakenteen, Vehviläinen sanoo.

Vanhat kuntapäättäjät ovat Vehviläisen mukaan kuitenkin tervetulleita myös uusiin maakuntavaltuustoihin tuomaan kokemusta päätöksenteosta. Hän perää tulevilta maakuntavaltuustoilta ennen kaikkea visioita.

– Valtuutetulla pitää olla sellaista visionäärisyyttä, jolla nähdään oman maakunnan kilpailuetu muihin maakuntiin nähden. Olisi kuitenkin hyvä tässä murrosvaiheessa, että päätöksenteossa olisi mukana myös kokeneita kuntapäättäjiä.

Soten poistuminen voi olla kunnille helpotus

Koko maassa kunnilta maakunnille siirtyvien tehtävien mukana siirtyy valtiovarainministeriön arvion mukaan 17,7 miljardia euroa verotuloja. Tärkeiksi kuntien tehtäviksi jää Vehviläisen mukaan jatkossa opetus ja kaavoitus.

– Monessa kunnassa sosiaali- ja terveysmenojen poistuminen saattaa olla myös helpotus, koska erityissairaanhoitoon on voinut olla vaikeaa löytää rahoitusta. Tämä voi antaa tilaa ja energiaa muuhun kehittämiseen kunnissa. Tämä tulee vaatimaan luottamushenkilöiltä ja johtavilta virkamiehiltä kykyä nähdä kunnan elinvoimaisuus pidemmällä tähtäimellä, Vehviläinen toteaa.