1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläkeläisen harvinainen ratkaisu: Annikki testamenttasi köyhimpien koulunkäyntiin

Eläkkeellä oleva opinto-ohjaaja teki testamentin lastenoikeusjärjestö Planille.

Kotimaan uutiset
Annikki Ruohomäki
Annikki Ruohomäellä on Planin kautta kummilapsia eri puolilla maailmaa.

Harjavallassa asuva 66-vuotias Annikki Ruohomäki teki toissa kesänä testamentin lastenoikeusjärjestö Plan International Suomelle. Eläkkeelle jäänyt entinen opinto-ohjaaja haluaa tarjota apuaan nimenomaan kehitysmaiden lasten koulutukseen.

– On kauheaa, kun lapset eivät pääse kouluun. Tiedän, että olen tehnyt oikean ratkaisun, Annikki Ruohomäki sanoo.

Ruohomäen toiveena on, että hänen rahoillaan edistettäisiin kehitysmaissa koulujen rakentamista ja ammattikoulutusta.

– Luotan Planiin. Saan myös itse määritellä, mitä rahalla tehdään, Ruohomäki toteaa.

Harva testamenttaa Suomessa hyväntekeväisyyteen

Suomessa testamenttilahjoitukset hyväntekeväisyysjärjestöille ovat harvinaisia. Niistä kertyy alle viisi prosenttia järjestöjen rahoituksesta. Joissakin maissa perintöjen kautta saattaa tulla järjestöille jopa 20–30 prosenttia rahoituksesta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa hyväntekeväisyyteen testamenttaaminen on tavallista.

Perintö halutaan luonnollisesti antaa järjestölle, joka on lähellä omaa arvomaailmaa. Esimerkiksi osa Planin tiedossa olevista testamentintekijöistä ovat olleet jollakin lailla järjestön toiminnassa mukana. Annikki Ruohomäellä on tällä hetkellä Planin kautta kolme kummilasta: Guineassa, Egyptissä ja Kambodžassa. Uusi pieni kummipoika on tiedossa myös Itä-Timorissa.

– Kummilasten tapaamiset ovat aivan ihania, kaikkein parasta tässä kummiudessa. Kun esimerkiksi menimme Guineaan, siellä oli koko kylällä vapaapäivä. Siellä laulettiin, tanssittiin ja soitettiin, Annikki Ruohomäki kertoo.

Marraskuussa Ruohomäki on lähdössä Egyptiin tapaamaan kummipoikaa, joka täyttää pian kahdeksantoista. Myös pojan lähipiiri on ehtinyt tulla tutuksi.

Järjestöjen välillä suuret erot

Järjestöjen välillä on suuria eroja siinä, paljonko niille tulee perintörahaa. Pitkään toimineet potilasjärjestöt, uskonnolliset järjestöt sekä kotimaiset lastensuojelujärjestöt saattavat saada vuosittain useita perintöjä. Toisille testamenttilahjoituksia on vasta alkanut ilmaantua. Esimerkiksi Planille testamentin tehneitä on tällä hetkellä vain kourallinen, alle kymmenen. Toissa vuonna Plan kuitenkin sai satojen tuhansien eurojen perinnön.

Annikki Ruohomäki kertoo, että testamenttaaminen Planille on ollut hänelle jo pitkään selvää.

– Se on helppoa. Olen hyvin tyytyväinen.

Järjestöt yrittävät Hyvä testamentti (siirryt toiseen palveluun) -kampanjalla tuoda esiin, että testamentilla voi ohjata omaisuuttaan itselleen tärkeisiin kohteisiin. Mukana on runsaat parikymmentä erikokoista suomalaisjärjestöä. Yleishyödyllisten yhteisöjen ei tarvitse maksaa testamentilla saamastaan perinnöstä veroa. Testamenttia voi muuttaa, jos mieli muuttuu.

Taustatietoa juttua varten on antanut Hyvä testamentti -kampanjan koordinaattori Pia Tornikoski.

Lue seuraavaksi