1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lumituuli oy

Tuulivoimayhtiö Keminmaan päätöksenteosta: "Olemme ällikällä lyötyjä"

Keminmaan kunnanhallitus on jo kahdesti näyttänyt punaista valoa Lumituulen suunnittelemalle tuulivoimapuistolle, vaikka kunnassa on aiemmin päätetty ajaa hanketta eteenpäin.

Kuva: Laura Valta / Yle

Keminmaan kunnanhallitus näyttää taas punaista valoa tuulivoimayhtiö Lumituulen hankkeelle kunnassa.

Kunnanhallitus hylkäsi Lumituulen oikaisuvaatimuksen koskien kunnanhallituksen päätöstä, jolla hylättiin yhtiön kanssa tehtävä kaavoitussopimus. Aiemmin kunnassa on päätetty käynnistää kaavoitus sen jälkeen, kun kaavoitussopimus on tehty.

Kunnanjohtaja Mauri Posio pitää oikaisuvaatimuksen hylkäämistä lainvaistaisena ja on jättänyt päätöksestä eriävän mielipiteen. Posio jätti eriävän mielipiteen myös aiemmasta päätöksestä.

Myös Lumituuli on ihmeissään Keminmaan päätöksenteosta.

– Olemme ällikällä lyötyjä. Kaavoitussopimuksessa Lumituuli sitoutuu maksamaan kaikki kulut ja kunta keräisi vain kiinteistöveroja, sanoo Lumituulen toimitusjohtaja Sampsa Hario.

Yhtiö sijoittanut jo 50 000

Lumituulen mukaan sillä on ollut kuluja hankkeesta.

Katson kuitenkin, että Lumituulta ei ole kohdeltu oikein asiassa, kun ensin päätetään kaavoituksesta ja sitten tehdään päätöksen toteuttaminen tosiasiallisesti mahdottomaksi.

Sampsa Hario

– Olemme Lumituulessa kehittäneet hanketta kaksi vuotta jo noin 50 000 eurolla luottaen kunnanhallituksen aiemman päätöksen pysyvyyteen. Tästä syystä jätimme kunnanhallitukselle oikaisuvaatimuksen uskoen, että päätöstä voitaisiin korjata kun hankkeen faktat ovat paremmin tiedossa, Hario sanoo.

Lumituulella on nyt mahdollisuus viedä lainvastainen päätös hallinto-oikeuteen.

– Hallinto-oikeuteen asian vieminen on raskaampaa kuin oikaisuvaatimuksen tekeminen, joten sitä pitää harkita kunnolla ja siitä päätetään myöhemmin. Toisaalta vaikka asia etenisi, kunnanhallitus pysyy samana, joten vaikeaa voisi kunnassa olla toimia jatkossakin, Hario pohtii.

Yhtiö kokee kärsineensä vääryyttä

Nykyisessä tilanteessa voisi ajatella, että yhtiö on kärsinyt vahinkoa. Vahingonkorvauksen hakeminen olisi kuitenkin järeän prosessin takana.

– Vahingon mittaaminen olisi ajankohtainen asia vasta kun valitustie on kuljettu loppuun, Hario kertoo.

Yhtiön mielestä sitä on joka tapauksessa kohdeltu väärin.

– Katson kuitenkin, että Lumituulta ei ole kohdeltu oikein asiassa, kun ensin päätetään kaavoituksesta ja sitten tehdään päätöksen toteuttaminen tosiasiallisesti mahdottomaksi. Lisäksi kunnanhallitus ei ota huomioon kunnan ja kuntalaisten, kuten maanomistajien etua, Hario sanoo.