Kunnanjohtajilla valmiutta antaa rakennuksia Eksotelle

Kunnat haluavat estää tyhjien rakennusten jäämisen käsiin.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Hyvinvointiasema
Tommi Parkkinen/Yle

Imatran kaupungin avaus sosiaali- ja terveystoimen rakennusten antamisesta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille saa vastakaikua eteläkarjalaiskunnissa.

Imatra ehdottaa muille Eksoten jäsenkunnille, että ne antaisivat rakennukset Eksotelle jäsenmaksujen tilalla. Imatra olisi itse valmis luopumaan Honkaharjun sairaalasta.

Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor ehdotti jo kesällä, että Eksote ottaisi Lemin hyvinvointiaseman hallintaansa. Kunnanhallitus ei ehdotuksen taakse mennyt.

– Tilanne on elänyt sen jälkeen. Voi hyvinkin olla, että asia otetaan uudestaan esille. Kuittaisimme jäsenmaksua sillä, että annamme aseman Eksotelle, Stoor sanoo.

Omistus vielä auki

Luumäen kunnassa asiasta on kunnanjohtaja Anne Ukkosen mukaan keskusteltu. Ilmassa leijuu kuitenkin vielä epävarmuus sote-kiinteistöjen omistuksesta tulevaisuudessa.

– Mikä järki on lähteä siirtämään rakennuksia, kun ei tiedä tulevaisuuden kiinteistöomistuskuvioista? Ukkonen kysyy.

Varmuutta ei siis ole siitä, mitkä rakennukset siirtyvät maakunnalle ja mitkä eivät sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä. Toisaalta tietoa ei ole siitäkään, missä sote-palvelut säilyvät.

– Turvaako maakunnallinen omistus palvelujen säilymisen? Toisaalta, jos rakennukset ovat kunnan käsissä niin silloin maakunta sitoutuu ainoastaan kolmen vuoden vuokra-aikaan, Ukkonen avaa pelkoja.

Tyhjiä tiloja ei haluta

Imatran ehdotuksen kannalla oleva Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi toteaa, että riski tilojen tyhjenemisestä on aina olemassa.

– Sote-palvelujen järjestäjä voi lopettaa vuokranmaksun, jos se päättää lopettaa palvelut, Iso-Mustajärvi huomauttaa.

Luumäen Ukkonenkaan ei halua, että rakennuksia jää kuntien käsiin.

– Se on eri juttu, mitä Eksote tekisi, jos annettaisiin rakennukset, mutta ei makseta jäsenmaksuja, Ukkonen avaa ristiriitaa.

Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä suhtautuu Imatran ehdotukseen empivästi.

– Operaation keskeinen juttu on se, että millaista korjausvelkaa kiinteistöissä on ja millä arvolla ne siirtyisivät. Se ratkaisee sen, mikä jäsenmaksukompensaatio on, Pätilä sanoo.

Eksotelta ei

Toimitusjohtaja Pentti Itkonen ymmärtää kuntien huolen rakennusten tulevaisuudesta. Eksote ei kuitenkaan aio rakennuksia ottaa vastaan.

Itkonen huomauttaa, että sote-uudistus ei välttämättä vaikuta tilojen tarpeeseen vaan tilojen tarvetta voi vähentää palveluissa muutenkin tapahtuvat muutokset.

– Palvelut uudistuvat esimerkiksi digitalisaation myötä. Niin on käynyt verohallinnossa ja poliisissa, Itkonen havainnollistaa.