Kynsilakkaa kaihdetaan terveysriskin vuoksi – "Lasten kynsien lakkaaminen on edesvastuutonta"

Mitä vastata, kun lapsi haluaa samanlaiset lakatut kynnet kuin vanhemmallaan? Ylen keskusteluun osallistuneista suurin osa ei lakkaisi lapsen kynsiä.

Kotimaa
Kuva lasten käsistä ja meikeistä
Petra Haavisto / Yle

Tukesin mukaan pienen lapsen kynsien lakkaaminen voi kasvattaa allergiariskiä. Silti osa vanhemmista laittaa lapsenkin kynsiin lakkaa.

Yle kysyi verkkosivuillaan, minkä ikäisen lapsen kynsiä voi lakata. Monen mielestä lapsen kynsiä ei tarvitse lakata ollenkaan.

Kynsilakka ei oli tarpeellinen kenellekään. Se on myrkyllinen aine kuten myös hiusvärit, meikit jne. Mutta ihmiset ovat turhamaisia ja siksi ripottelevat ylleen kaikkea merkillisiä aineita väittäen niitä tarpeellisiksi. Ei todellakaan

En lakkaisi ainakaan itse lapsien kynsiä, puhumattakaa vauvaikäisten. Lakat ovat kemiallinen tuote. Kp

Eivät meikit kuulu lapsuuteen. Antakaa lapsille mahdollisuus olla lapsi. Vanhemmathan ne vaatteetkin hänelle ostavat ja esimerkkiä käytöksellään antavat, lapsi tyyty siihen mitä hän vanhemmilta saa. Lapsen meikki luonnollista?

Lasten kynsien lakkaaminen ja hiusten värjääminen on edesvastuutonta. Lapsi ei oikeasti ymmärrä riskejä. Täysi-ikäisenä voi tehdä itselleen mitä haluaa. Vastuu on silloin itsellä eikä vastuunkanto ja riskienotto jää enää vanhemmille. Lakka-väri-ei-lex

Sopiva ikäraja?

Kaikki eivät kannata kieltäytymistä kokonaan, vaan pohtivat sopivaa ikärajaa.

3-4v sopiva ikä. Lakkaan lakkaamasta

Rippikoulu on hyvä, perinteinen aikuisuuden ja lapsuuden raja. Pappa

Eihän se tarpeellinen ole. Kouluikäinen voi mielestäni joskus lakata jo kynsiä. Lakkaan

Ei kynsilakkaa alle kouluikäisille ollenkaan ja koululaisellekin vain 1-2 krt vuoteen juhlistamaan jotain tilannetta, jos lapsi lakkausta haluaa ettei tule kielletyn hedelmän -syndroomaa. Tarjota ei tartte kynsilakkaa, koska ilman lakattuja kynsiäkin juhlii minusta ihan hyvin. Entäs kasvomaalaukset?

Kerran, vaiko pari olen meidän 4-vuotiaalle esikoispojalle kynsilakkaa laittanut, kun halusi. Lakkasin siis omia kynsiäni ja poika tuli viereen ihmettelemään. Äiti85