Ohjaaja Juha Hurme muistelee rakastettua näyttelijää: "Pekka Valkeejärvi oli älykkö, joka teki laiskuudesta taidetta"

Pekka Valkeejärvi teki viimeisen roolinsa KOM-teatterissa Muuttomiehissä viime vuoden syksyllä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Juha Hurme kuvailee Valkeejärveä mieheksi, joka teki uskomattoman pohjatyön roolihahmolleen. Hurmeen mukaan Valkeejärvi loi näyttämöllä vaikutelman, ettei tee oikeastaan mitään, mutta jonka suoritus kosketti silti jokaista.

kulttuuri
Pekka Valkeejärvi
Pekka ValkeejärviHeidi Korsman-Hirvonen / AOP

Pekka Valkeejärvi näytteli useissa elokuvissa, tv-sarjoissa ja teatterituotannoissa. Hänen taiteellinen kotinsa oli kuitenkin KOM-teatteri, jonka ensembleen hän kuului vuodesta 1984. Tiistain suru-uutinen näyttelijän kuolemasta otettiin kotiteatterissa raskaasti vastaan, eivätkä kollegat halunneet kommentoida asiaa.

Valkeejärvi teki viimeisen roolinsa syksyllä 2015, jolloin Juha Hurme ohjasi teatteriin oman tekstinsä Muuttomiehet. Valkeejärven vakavan sairauden vuoksi ohjaaja itse päätyi esiintymään lähes kaikissa näytöksissä. Valkeejärvi oli kuitenkin toivonut, ettei hänen voinnistaan tehtäisi numeroa. Tästä syystä teatteri ilmoitti esitys kerrallaan, että Valkeejärven roolin vetää tänä iltana Hurme.

– Hän teki esityksistä kymmenkunta ennen sairauslomaansa. Vaikka minä vedin loput näytökset, oli rooli täysin Pekan rakentama, muistelee Hurme.

Hurmeelle Muuttomiehet oli ainoa kerta, kun hän pääsi työskentelemään Valkeejärven kanssa. Hän oli sitä ennen nähnyt Valkeejärven näyttämöllä lukuisia kertoja ja kuvailee työskentelyä tämän kanssa suureksi kunniaksi.

– Pekka oli ainutlaatuinen tyyliniekka näyttelijänä. Moni tekee roolinsa vaistolla ja sydämellä, mutta Pekalla leikkasi aina myös älli. Hän oli poikkeuksellisen analyyttinen ja mietti myös muita roolihahmoja paljon.

Työskentely tunnollisen ammattimiehen kanssa oli Hurmeen mukaan hirveän vaivatonta.

– Hän teki omaperäisiä ja briljantteja ratkaisuja, joista oli ohjaajantyössä todella suuri riemu. Aina treeneihin tullessa hänellä oli pohjatyö hyvin tehtynä, mutta se ei estänyt häntä kuuntelemasta ohjaajaa. Hän teki roolin todella älyllisesti, mutta kuten aina, näytti siltä, ettei hän tee oikeastaan mitään näyttämöllä. Silti hän aina herätti katsojassa sen tunteen, mikä oli tarpeen, nauratti tai liikutti. Pekka teki laiskuudesta taidetta, tai sai sen näyttämään siltä.

Rauhallinen individualisti

Pekka Valkeejärvi oli Juha Hurmeen mielestä rauhallinen individualisti, kivikasvoinen lakonisen huumorin laskettelija. Valkeejärvi istui usein tauoilla lukemassa sanomalehteä, kun muu porukka jorisi joutavia.

– Hän oli täysin oma lajissaan, eikä perinteisesti teatteriin liittyvällä tavalla sosiaalinen. Hän ei tuonut kotiasioita teatteriin, eikä käsittääkseni vienyt työstressiä kotiin.

Muuttomiehissä ainoa hankala paikka oli se, että rooliin kuului myös a cappella -laulua osana kuusihenkistä bändiä.

– Sitä piti kapellimestarinkin kanssa vähän jumpata. Se ei ollut oikein Pekan juttu, hän oli niin yksilö. Hän ei kuitenkaan ikinä kiukutellut, eikä muutenkaan alentunut hyppimään, reuhtomaan tai huutamaan. Pekka otti haasteen vastaan ja hoiti homman. Kun hän arvosti materiaalia, hän teki kaiken sen eteen.

KOM-teatteri oli Valkeejärvelle kaikki kaikessa, ja Hurme ymmärtää hyvin läheisten työtovereiden surua. Valkeejärvi oli poikkeuksellinen henkilö sekä kollegoidensa että yleisön silmissä.

– Jos Pekka olisi ollut joku Lumikin ja Seitsemän kääpiön hahmo, se olisi ehdottomasti Jörö. Pekka oli sellainen mies, jolla oli kaksi fleece-asua, toinen päällä ja toinen pyykissä.