Lääkäri muistisairauksista: Lääkkeet ovat vain osa hoitoa

Geriatri Katri Laitinen muistuttaa, että nykyään käytössä olevat muistisairauslääkkeet ovat oirelääkkeitä. Niillä pystytään suojelemaan, mutta ei parantamaan jäljellä olevaa muistia.

Ihmisen muistijärjestelmä
Vanhus silittää Hanna-kissaa
Ville Välimäki / Yle

Muistisairaiden lääkityksessä ei oikeastaan pitäisi puhua muistilääkkeistä. Tätä mieltä on geriatri ja ylilääkäri Katri Laitinen. Hän puhuisi mieluummin muistisairauslääkkeistä.

Nykyään käytössä olevat lääkkeet ovat oirelääkkeitä, joilla toki pystytään suojelemaan, mutta ei parantamaan jäljellä olevaa muistia.

– Jos muistisairauden lääkitys päästään aloittamaan ajoissa, pystytään ehkäisemään taudin keskivaikeassa vaiheessa käytösoireita. Juuri niiden hallinta voi olla keskeisessä roolissa esimerkiksi kotona pärjäämisen kannalta, sanoo Kotkassa Karhulan sairaalan ylilääkärinä toimiva Laitinen.

Lääkkeiden lisäksi muistisairaiden hoidossa tärkeää on myös lääkkeetön hoito.

– Liikunta, hyvä uni ja hyvä ravitsemus. Lääkkeet ovat vain yksi osa hoitoa.

Kotkan muistipoliklinikka toiminut 15 vuotta

Yli 65-vuotiaita palveleva Kotkan muistipoliklinikka toimii Karhulan sairaalassa.

Sairaalan ylilääkärin, geriatri Katri Laitisen lisäksi poliklinikalla työskentelee toinenkin geriatri sekä osastonhoitaja, osastosihteeri sekä kolme muistineuvojaa, joista yksi on osa-aikainen.

– Ja vielä tämän vuoden puolella saamme yhden osa-aikaisen muistineuvojan lisää. Se on meille ja Kotkan ikäihmisten terveyspalveluille merkittävä asia. Kaksi ja puoli päivää palveluaikaa viikossa lisää.

Viidessätoista vuodessa suurin muutos on ollut potilasmäärän lisäys sekä se, että henkilökuntaa on saatu lisää. Geriatri Katri Laitinen oli yksi poliklinikan perustajista. Muistipoliklinikka puolestaan oli yksi Suomen ensimmäisistä.

– Meitä oli kaksi kun aloitimme muiden töidemme ohella. Ja itse olin silloin valmistuessani Kymenlaakson ensimmäinen geriatri. Nyt meitä on onneksi enemmän. Alussa pystyimme hoitamaan vain pitkälle edenneitä muistisairauksia, nyt jo lieviä ja alkaviakin sairauksia, kertoo geriatri Katri Laitinen.

Kotkan muistipoliklinikalla (siirryt toiseen palveluun) asioi joko käynnein tai puhelimitse vuosittain tuhansia ihmisiä. Esimerkiksi viime vuonna lääkäri- ja hoitajakäyntejä oli lähes 2 300. Puhelimitse yhteyttä otettiin 3 500 kertaa.

Kokeneella vanhusten terveydenhoidon asiantuntijalla on yksi toive sekä muistisairaiden että heidän omaistensa tulevaisuuden kannalta.

– Parantava lääke. Toistaiseksi esimerkiksi Alzheimerin tautia ei voida parantaa, vain hidastaa sen etenemistä. Mutta tutkimus Alzheimerin syistä menee eteenpäin, pohtii Laitinen.