1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amerikkalaisasiantuntija: "Tällä hetkellä Venäjä määrittää, mitä Syyriassa tehdään"

Venäjä on yhä lähempänä tavoitettaan tulla Lähi-idän valtapelin keskeiseksi peluriksi, sanoo Suomessa vieraileva amerikkalaistutkija.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministeritit ovat viime viikkoina neuvotelleet tiiviisti Syyrian tilanteesta.
Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit ovat viime viikkoina neuvotelleet tiiviisti Syyrian tilanteesta.EPA

Venäjä-tuntija Stephen Blank soimaa omaa hallitustaan passiivisuudesta Lähi-idässä. Sen seurauksena Venäjä on voinut edistää pitkäaikaisia sotilaallisia tavoiteittaan siellä.

– Jo pääministeri Jevgeni Primakov halusi Venäjästä mahtitekijän Lähi-itään. 1990-luvulla siihen ei ollut sotilaallista valmiutta, mutta nyt on.

Blank on tehnyt pitkän uran tutkijana, muun muassa Yhdysvaltain puolustusvoimissa. Nyt hän toimii konservatiivien ajatushautomossa, American Foreign Policy Councilissa.

Hänen mukaansa jo Primakov halusi saavuttaa tilanteen, jossa Yhdysvallat ei voi toimia sotilaallisesti Lähi-idässä ilman Venäjän hyväksyntää.

Primakovin ajatus oli länsirintaman vastaisen koalition muodostaminen. Blankin mukaan presidentti Vladimir Putin on Iranin ja Syyrian kanssa muodostamassa tällaista koalitiota.

– Tärkeä osa tätä suunnitelmaa on pysyvien lento- ja laivastotukikohtien perustaminen Syyriaan. Näiden avulla Venäjä lisää vaikutusvaltaansa Lähi-idässä ja Välimeren alueella.

Amerikkalainen Venäjä-asiantuntija Stephen Blank vieraili Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa.
Amerikkalainen Venäjä-asiantuntija Stephen Blank vieraili Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa.

Läpimurto Venäjälle

Viime viikkojen neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa ovat olleet läpimurto Venäjälle. Venäjällä on nyt eräänlainen veto-oikeus Syyriaa koskevissa kansainvälisissä päätöksissä.

– Vaikka Yhdysvallat nyt on valmis yhteistyöhön, ei Venäjä mielestäni ole sovelias kumppani terrorismin vastaisessa taistelussa. Venäjän toimet Itä-Ukrainassa ovat tästä yksi esimerkki. En myöskään usko, että nyt sovittu tulitauko johtaa mihinkään pysyvämpään.

Konservatiivileiriin lukeutuva Blank kritisoi tiukasti demokraattipresidentti Barack Obaman Lähi-itäpolitiikkaa.

– Rehellisesti sanottuna en tiedä mitä Yhdysvallat haluaa saavuttaa Syyriassa. Olemme sanoneet, että haluamme presidentti Bashar al-Assadin pois vallasta, mutta emme ole tehneet asian eteen paljoakaan. Myös terrorismin vastainen toiminta on ollut ponnetonta. Venäjällä sen sijaan on kirkas strategia ja se toteuttaa sitä määrätietoisesti.

Blankin mukaan Yhdysvaltojen passiivisuus mahdollisti sen, että Venäjä siirsi sotakalustoaan Syyriaan. Nyt Venäjä voi rakentaa pysyviä lentotukikohtia sinne.

– Venäjä pyrkii lisäämään vaikutusvaltaansa myös neuvottelemalla kaikkien halukkaiden kanssa. Se myy aseita Egyptiin ja kutsuu [palestiinalaishallinnon Mahmud] Abbasin neuvotteluihin Moskovaan.

Tärkeä saavutus Venäjälle olivat Turkin kanssa käydyt neuvottelut. Nyt presidentti Erdogan on selkeästi hyväksymässä sen, että presidentti Bashar al-Assad pysyy mukana kuvioissa Syyriassa.

SU-24 hävittäjää huolettaan Venäjän ilmastotukikohdassa Latakiassa Syyriassa.
SU-24 hävittäjää huolettaan Venäjän ilmastotukikohdassa Latakiassa Syyriassa.EPA

Putin uuvuttaa lännen

Blank kritisoi tiukkasanaisesti presidentti Putinin toimia Lähi-idässä. Vielä tiukemmin hän lausuu Venäjän käyttämästä voimapolitiikasta maan lähialueilla, etenkin Ukrainassa. Myös tässä suhteessa hän soimaa Yhdysvaltoja ja EU:ta varovaisuudesta.

– On tärkeä jatkaa ja tiukentaa painostuspolitiikkaa. Venäjä laskee sen varaan, että EU:ssa ja Yhdysvalloissa jossain vaiheessa väsytään. Mikäli Ukrainan sota ja Krim unohtuvat, on vaarana, että talouspakotteista luovutaan.

Blankin mukaan Saksan ja Ranskan nykyiset johtajat eivät ole taipuneet Venäjän vaatimuksiin Ukrainan suhteen. Molemmissa maissa on kuitenkin mahdollista, että populistipuolue nousee valtaan ja silloin Venäjä-politiikka voi muuttua.

Trump todellinen riskitekijä

Myös Yhdysvaltojen suhteen Blank on huolissaan.

– En ole enää valtionhallinnossa töissä, joten voin sanoa, että Dondald Trump olisi täydellinen katastrofi. Olen kotoisin New Yorkista. Siellä tunnemme Trumpin toimintatavat.

– Olen vakuuttunut siitä, ettei Trump ymmärrä kansainvälisen politiikan koukeroita. Se on todella vaarallista. Jos jokin allegoria tähän pitäisi heittää, sanoisin että hän on meidän Silvio Berlusconi. Paitsi että Berlusconi oli viihdyttävämpi.

Stephen Blank osallistui Ulkopoliittisen instituutin seminaariin Helsingissä tiistaina.

Lue seuraavaksi