Harrastuspaikat kiven alla Heinolassa – käyttäjät vaativat korvaavia saleja suljettavien koulujen tilalle

Heinolassa seitsemästä koulusta neljä suljetaan tänä syksynä koulujen sisäilmaongelmien takia. Lukion sulkemisen myötä kaupungin ainoa auditorio on pois pelistä.

Heinola
Heinolan Lukio liikuntasali
Juha-Petri Koponen / Yle

Koulujen sisäilmaongelmat kärjistyvät Heinolassa. Koulujen sulkemisen myötä moni harrastustila poistuu käytöstä.

– Korvaavia tiloja olisi löydettävä. Menetämme neljä liikuntatilaa syksyn aikana ja se kestää varmasti neljä, viisi vuotta. Meillä on 50 urheiluseuraa ja noin 1 700 koululaista, että kyllä tämä koskettaa rajusti heinolalaisia, toteaa liikuntatoimenjohtaja Matti Nieminen.

Lukio lähtee evakkoon syysloman jälkeen ja sen myötä auditorio nousevine katsomoineen on pois pelistä. Vastaavia tanssi-, teatteri- ja musiikkiesityksiin soveltuvia sisätiloja ei Heinolassa tällä hetkellä ole.

Kyllä tämä koskettaa rajusti heinolalaisia.

Matti Nieminen

Koulu aiotaan purkaa ja tilalle rakentaa uusi kiinteistö.

”Tarvitaan lyhyen ja pitkän tähtäimen suunnitelma”

Kulttuurijärjestöt ja -harrastajat ovat kirjelmöineet kaupungille ja ilmaisseet huolensa harrastus- ja esiintymistilojen katomaisesta.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Heinolan Seudun Nuori Tanssi ry, Kuoroyhdistys, Musiikkiopisto, Tapahtumatoimisto, Teatteriyhdistys ja muutama yksityinen kulttuuritoimija.

Se olisi iso investointi.

Velkki Mykrä

Aloitteessa toivotaan, että uuteen, keskusta-alueelle tulevaan koulurakennukseen tulisi nykyaikainen ja toimiva kulttuurisali ja väliajaksi kulttuuritoimijoille muokattaisiin soveltuva esiintymistila.

– Epävarmuus vaikuttaa aina ja jos ei nopeita ratkaisuja tule, kyllä järjestötoimijatkin väsyvät. Nyt pitäisi saada aikaan sekä lyhyen että pitkän tähtäimen suunnitelma, sanoo tanssiyhdistystä edustava Pertti Pohjola.

Tapahtumatuottaja Velkki Mykrä ei usko, että auditoriota vastaavaa, korvaavaa ratkaisua Heinolassa lähiaikoina löydetään.

– Se olisi iso investointi. Meillä on korvaavia tiloja, vaikka eiväthän ne yhtä hyviä ole. Nyt kannattaisi kuitenkin odottaa ja suunnitella kerralla nykyaikainen tila, hän toteaa.