Yle sai presidentin tuoreimman terveysselostuksen – ei tehtävässä haittaavaa sairautta

Presidentin kansliassa harkitaan nyt, pitäisikö presidentti Sauli Niinistön palata aiempaan käytäntöön ja julkistaa säännöllisesti lausunnot terveydentilastaan.

politiikka
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Mäntyniemessä Helsingissä 24. helmikuuta 2016.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Mäntyniemessä Helsingissä 24. helmikuuta 2016.Sini Liimatainen / Yle

Yle vertaili aiemmin julkaistussa uutisessa Urho Kekkosen jälkeisten presidenttien tapoja raportoida terveydentilastaan. Valtionpäämiesten terveydentila tuli ajankohtaiseksi Yhdysvaltojen presidentinvaalikamppailusta, missä pohditaan nyt, miten demokraattien Hillary Clintonin sairastuminen keuhkokuumeeseen vaikuttaa vaalitulokseen.

Presidentti Sauli Niinistön linja on tähän saakka ollut se, että terveydentilasta on tarpeellista kertoa julkisuuteen vasta, jos siinä tapahtuu muutoksia presidentin tehtävän hoidon kannalta. Niinistö on antanut virallisen lausunnon terveydestään julkisuuteen vain kerran, vuosi valintansa jälkeen.

Nyt käytäntöä harkitaan muutettavaksi, koska terveysasiat ovat jälleen tulleet ajankohtaisiksi Clintonin sairastelun myötä, kertoo viestintäpäällikkö Katri Makkonen. Makkosen mukaan terveyslausuntoa ei ole julkaistu, mutta lääkäri on antanut sellaisen.

"Ei oireita tai sairauksia, jotka vaikuttaisivat kykyyn toimia tehtävässään"

Tuorein lausunto presidentti Niinistön terveydentilasta on kirjattu 19. tammikuuta tänä vuonna. Siinä ei enää puhuta vuosittaisesta käytännöstä, kuten presidentti Niinistön ensimmäisessä terveydentilaa koskeneessa lausunnossa, vaan ajoittain annettavasta lausunnosta.

"Tasavallan Presidentin terveydentilasta on ajoittain annettu julkisuuteen lausunto, jossa otetaan kantaa Tasavallan Presidentin terveydentilaan siltä osin kuin on välttämätöntä presidentin toiminta- ja työkyvyn arvioimiseksi. Terveydentilasta tiedottaminen on aina vapaaehtoista ja lausunnot terveydentilasta on laadittu Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön pyynnöstä.Tasavallan Presidentin terveydentilaa seurataan tiiviisti pääasiassa Helsingin Yliopistollisen Keskussaairaalan eri yksiköissä ja useiden erikoisalojen toimesta. Tehdyissä tutkimuksissa ei ole todettu sellaisia oireita tai sairauksia, jotka vaikuttaisivat hänen kykyynsä toimia tehtävässään.Edellä mainitun vakuutan todeksi kunnian ja omantunnon kautta. Helsingissä 19.1.2016Janne ReitalaapulaisylilääkäriHYKS, Töölön sairaala"