1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Red Hot Chili Peppersin Anthony Kiedis: Luppoaika on pahinta entiselle narkkarille

Anthony Kiedis on saapunut maailman ääreen. Siltä Suomi vaikuttaa maailmankuulun rock-tähden silmin ja Hollywoodin vinkkelistä katsottuna. Reitin tänne pitäisi olla tuttu, sillä maailman suurimpiin rock-yhtyeisiin lukeutuva Red Hot Chili Peppers on Suomessa jo kuudetta kertaa. Tällä kertaa mukana on myös Kiedisin kahdeksanvuotias poika.

Anthony Kiedis Kuva: Nella Nuora / Yle

Red Hot Chili Peppersin ensivierailusta on kulunut jo lähes 30 vuotta. Televisiossakin esitetty Provinssirockin keikka herätti poikkeuksellista huomiota paitsi energisyydellään, myös siksi, että bändin jäsenten ainoana vaatekappaleena oli tennissukka strategisten paikkojen peittona.

– Olimme nuoria, terveitä poikia Hollywoodista. Ehkä haimme esiintymisellä seksuaalisia viboja, joita myös musiikissamme on. Toteutimme sox on cox -performanssin erityistapauksissa, joihin Provinssirock-keikka aivan ilmeisesti kuului.

Synkän varjon ensimmäisen Suomen-keikan ylle jätti se, että bändin perustajajäseniin kuulunut kitaristi Hillel Slovak menehtyi pian kiertueen päättymisen jälkeen huumeiden yliannostukseen.

– Kun palasimme kotiin Los Angelesiin, Hillel pohti tulevaisuuttaan: muuttaisinko hieman elämäntapaani vai jatkaisinko entisellä, vaarallisella tiellä. Emme ymmärtäneet, kuinka tappavia tietyt huumeet voivat olla. Jossain tapauksissa yksi kokeilu riittää.

– Kaipaan häntä yhä. Toisaalta kiertue oli sujunut hyvin ja se jätti hänestä kauniin muiston.

"Huumeet ovat yhä osa psyykettäni"

Myös Anthony Kiedisillä on pitkä historia huumeiden kanssa. Hän on ollut jo vuosia kuivilla, mutta huumetausta vaikuttaa yhä elämään.

– Se on ehdottomasti osa psyykettäni. Olen ollut streittari jo pitkään, mutta silti huumeet ovat yhä osa minua.

Anthony Kiedis Kuva: Nella Nuora / Yle

Rockbändien railakkaasta kiertue-elämästä on lukemattomia tarinoita. Ehkä hieman yllättäen Anthony Kiedis pitää kuukausia jatkuvaa kiertuetta turvallisena ympäristönä.

– Olen kiertueella töissä. Keskittynyt. Minulla on tekemistä. Vaikeampaa on kiertueen jälkeen, kun palaan kotiin. Silloin olen erityksissä. Ja mikä pahinta, minulla on luppoaikaa. Silloin pitää olla tarkkana.

Skarppaamista motivoi se, että Kiedis on kahdeksanvuotiaan pojan isä. Poika on mukana myös Helsingissä.

– Haluan, että hän on mukana kiertueillamme. Välillä hän on toki kotona ja käy normaalisti koulua. Mutta on hauskaa, että voimme touhuta yhdessä myös pitkien kiertueidemme aikana. Ajattelin näyttää hänelle hieman Helsinkiä, ehkä teemme pienen kävelyretken puistoihin. On tärkeää, että hän saa edes pieniä vaikutteita muusta maailmasta.

Tuottaja-legenda Rick Rubin vaihtoon

Red Hot Chili Peppers on maailman suosituimpia yhtyeitä. Bändin levyjä on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Keskeinen taustavaikuttaja on jo parinkymmenen vuoden ajan ollut tuottajavelho Rick Rubin. Hän sai kuitenkin mennä, kun Chili Peppers alkoi kasata viimeisintä levyään.

– Ehkä juuri siksi, että olimme työskennelleet yhdessä niin pitkään. Meidän täytyi haastaa itsemme, hakeutua epämukavuusalueelle. Tehdä jotain, joka pakottaa muutokseen.

Kesällä ilmestyneen The Getaway -levyn tuotti elektromusiikkiympyröistä paremmin tuttu Danger Mouse. Työnäytteitä oli kertynyt muun muassa Beckin ja erityisesti perinteisestä rock'n'rollista ammentavan The Black Keysin kanssa. Anthony Kiedis kuvailee Danger Mousea mukavaksi, mutta tiukaksi kaveriksi.

– Danger Mousen tapa työskennellä on täysin omanlaisensa. Hänen luomistyönsä tapahtuu studiossa. Se on hyvin spontaani. Välillä kävi niin, että aamulla kun aloitimme, meillä ei ollut mitään. Puolilta öin palailimme kuitenkin koteihimme valmiin biisin kanssa.

– Hän saattoi ohjeistaa basistiamme Flea'ta soittamaan James Brown -tyyliin. Tai vaihtamaan johonkin muuhun, jos ei sattunut pitämään kuulemastaan. Hän osallistui vahvasti kappaleiden synnyttämiseen.

Anthony Kiedis Kuva: Nella Nuora / Yle

USA:n presidentiksi tarjolla vain myrkkyä

Red Hot Chili Peppersiä ei ole tavattu pitää erityisen poliittisena yhtyeenä. Sanoituksista vastaava Anthony Kiedis myöntääkin auliisti, ettei bändillä ole poliittista agendaa. Silti hän silminnähden innostuu, kun alamme puhua Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjasta.

– Olimme vahvasti demokraattien ehdokkaaksi pyrkineen Bernie Sandersin takana. Hän oli täysin poikkeuksellinen ehdokas: Luotettava, älykäs, empaattinen.

– Viimeiset 130 vuotta, aina teollistumisen alkamisesta lähtien, Yhdysvaltain presidentit ovat olleet Rockefellerin kaltaisten miljardöörien sätkynukkeja. He ovat dollareillaan päättäneet, kenestä tulee presidentti. Bernie ei ollut ostettavissa.

Kiedisin suosikki ei kuitenkaan yltänyt finaaliin asti. Ehdolle jäi kaksi huonoa vaihtoehtoa.

– Joudun valitsemaan kahden myrkyn välillä. Ehkä kuitenkin otan hitaamman kuoleman eli Hillaryn. Hän tosin sairastui, millä voi olla yllättäviäkin vaikutuksia lopputulokseen. Ratkaisevaa on se, kuinka nopeasti hän kerää voimansa ja onnistuuko antamaan vahvan vaikutelman tv-väittelyissä.

Republikaanien ehdokasta Donald Trumpia Kiedis pitää tosi-tv-tähtenä, jota ei arvioida samoilla mittareilla kuin muita poliitikkoja.

– Katsomme häntä kuin viihdyttäjää. Jos Trump valehtelee tai sanoo jotain törkeää, ajattelemme, että hän nyt on vain tuollainen näyttelijä.

Yhdysvalloissa julkisuus on kaikki kaikessa. Siksi myös tähtiaseman saavuttaneet muusikot ovat osa poliittista peliä. Anthony Kiedis ei silti koe paineita ilmaista poliittista mielipidettään.

– En ajattele sitä, olenko kuuluisuus. Yritän vain puhua totuudenmukaisesti. En myöskään ole poliittisesti aktiivinen taiteilija. Teen musiikkia, koska haluan luoda jotain kaunista ja myönteistä tähän maailmaan. Politiikka on loppujen lopuksi aika masentavaa.