Miehemme maailmalla: Koston syksy Yhdysvalloissa

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeinen syksy oli Yhdysvalloissa kostomielialan ja hysterian täyteinen. Miehemme maailmalla -radiosarjassa muistellaan jauhekirjeitä, joita löytyi jopa lähipostista.

Ulkomaat
Turvamiehet käyttävät muoviuima-allasta apunaan Yhdysvaltain kongressin tarkastuksissa 7.11.2001.
Turvamiehet käyttävät muoviuima-allasta apunaan Yhdysvaltain kongressin tarkastuksissa 7.11.2001. Stephen Jaffe / EPA

Voit kuunnella_ Miehemme maailmalla _-sarjaa tästä linkistä. Tämän viikon jaksossa palataan syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkimaininkeihin Yhdysvalloissa.

Postinjakelu pysähtyi

Kaksi viikkoa terrori-iskujen jälkeen presidentti George W. Bush päätti hyökätä Afganistaniin, terroristien kimppuun. Tapahtumat vyöryivät, uutista pukkasi päivittäin ja ne liippasivat itseäkin läheltä.

Yhdysvaltain itärannikolla levittivät kauhua kirjeet, joissa oli pernaruttojauhetta. Niitä oli levikissä muutama, ja yksi epäilyttävistä toimipisteistä oli meidän lähipostimme.

Pernaruttoa sieltä ei löydetty, mutta postinkulku meni sekaisin. Tärkeitä kirjeitä jäi saapumatta.

Kerroin lähipostin pernaruttoepäilystä suorassa lähetyksessä, mikä aiheutti paniikkia kotimaassa Pasilan työpaikalla – sillä seurauksella, että minun piti siirtyä sähköpostilaskutukseen. Kerrankin olin teknisessä kehityksessä niin sanotusti eturivissä.

Kommandoja ja kaasunaamareita

Yhdysvalloissa oli poikkeustila. Turvatoimet olivat äärimmäisen tiukat.

Asiantuntijoiden mukaan terroristit kostaisivat varmasti iskut Afganistaniin. Maan ylimmän johdon pelättiin olevan vaarassa. Varapresidentti Dick Cheney siirrettiin salaiseen paikkaan.

Kansalliskaartilaiset tarkastivat kaupungin metroasemien roskakoreja ja tuuletuskanavia. Valkoisen talon katolla oli mustiin asuihin pukeutuneita kommandoja, hallintorakennusten lisäksi myös tunnettuja teollisuustiloja vartioitiin tarkasti.

Amerikkalaiset pelkäsivät etenkin biologisia ja kemiallisia aseita. Eivätkä pelkästään amerikkalaiset. Suomen suurlähetystökin tilasi henkilökunnalleen kaasunaamareita.

Bakteereja ilmanvaihtokanavissa 

Pelko kasvoi, kun Washingtonista todella jäljitettiin pernaruttojauhetta sisältäneitä kirjeitä. Ensimmäinen meni kongressiin demokraattisenaattori Tom Daschlen toimistoon.

Vähän myöhemmin kaksi Washington D.C.:n pääpostikeskuksen Brentwoodin työntekijää kuoli pernaruttobakteerin aiheuttamaan hengitysteiden sairauteen ja kaksi joutui tehohoitoon.

Menin muiden toimittajien mukana Brentwoodin takapihalle seuraamaan tilannetta. Brentwoodissa lajitellaan päivittäin kolme ja puoli miljoonaa kirjettä. Nyt lajittelukeskus oli pysähdyksissä.

Takapihalla oli rivissä kymmenen linja-autoa. Ne veivät sisällä olevia posteljooneja ja lajittelijoita sairaaloihin, kuulemma astronautin näköisten heppujen saattamina. Heitä ei päästetty yksin ulos rakennuksesta ulos sen jälkeen, kun ilmanvaihtokanavien epäiltiin saastuneen bakteereista.

Pernaruttokirjeiden lähettäjästä ei ollut laajoista poliisitutkimuksista huolimatta saatu varmuutta. Tiedettiiin vain, että vaaralliset kirjeet oli postitettu Trentonista New Jerseysta.

Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Jeffrey Taylor (oikealla) ja Washington D.C.:n tuomari Joseph Persichini (vasemmalla) pernaruttokirjeiden tutkimusten tiedotustilaisuudessa 6.8.2008.
Liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Jeffrey Taylor (oikealla) ja Washington D.C.:n tuomari Joseph Persichini (vasemmalla) pernaruttokirjeiden tutkimusten tiedotustilaisuudessa 6.8.2008. Matthew Cavanaugh / EPA

Kaikki työntekijät antibioottikuurille

Postinkantaja, 28-vuotias Dana tuli juttelemaan meille. Hänen mielestään liittovaltion tartuntatautivirasto CDC oli vastuussa tilanteessa, koska kaupungin virkamiehet kuuntelivat CDC:n asiantuntijoita.

Hänen kollegansa olivat jo tehneet valituksia. Monet olisivat halunneet päästä testeihin aikaisemmin, mutta postin johto ei pitänyt sitä tarpeellisena.

CDC:n mukaan vahvalle antibioottikuurille ei kannata pistää suurta määrää ihmisiä kerrallaan ilman päteviä perusteita. Dana ironisoi, että työnantaja ilmeisesti vain pelkäsi poissaolojen lisääntymistä.

Nyt paitsi kaikki postityöntekijät, myös kaikki Brentwoodin lajittelukeskuksen sisällä vierailleet oli määrätty testeihin ja kymmenen päivän Cipro-kuurille. Heidän joukossaan on poliiseja, toimittajia ja kuvaajia.

Miehemme maailmalla, Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen.
Ylen ulkomaantoimittaja Mika Hentunen

Salaliittoteoriat leviävät yhä

Pernaruttokirjeiden alkuperäksi varmistui myöhemmin asevoimien Fort Detrickin tukikohdan laboratorio tai joku sen yhteyksistä.

Kaikkiaan viisi pernarutolle altistunutta ihmistä kuoli. Vuonna 2008 liittovaltion FBI vahvisti lähettäjäksi bioasetutkija Bruce Ivinsin. Tapauksesta on erilaisia salaliittoteorioita, sillä Ivins oli kuollut muutamia viikkoja aiemmin.