Hyppää sisältöön

Upi:n neuvottelukunta käsitteli kritisoitua Venäjä-raporttia: "Tutkijoilla täytyy olla täysi vapaus"

Ulkopoliittisen instituutin mielipiteitä jakavaa Venäjä-selvitystä käsiteltiin neuvottelukunnassa. Kansanedustajat korostavat instituutin itsenäisen ja riippumattoman aseman turvaamista.

Susanna Huovinen. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Ulkopoliittisen instituutin toimintaa seuraava neuvottelukunta käsitteli tänään instituutin arvosteltua Venäjä-selvitystä. Raporttia on moitittu yksipuolisuudesta ja Venäjällä pelottelusta. Kovaa julkista kritiikkiä ovat esittäneet SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja sekä keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila. 

Kansanedustajista koostuvan neuvottelukunnan puheenjohtajana toimiva Susanna Huovinen (sd) kertoo, että raportin sisältöä ei käyty neuvottelukunnassa läpi sen tarkemmin, vaan selvitys oli osa laajempaa keskustelua Upin julkisuuskuvasta riippumattomana julkisuuslaitoksena.

– Koettiin, että oli hyvä käydä läpi se, millä tavalla tämän raportin osalta menettelytapa on mennyt.  Kyseessä oli valtioneuvoston kanslian erikseen kilpailuttama hanke, johon oli haettu tutkijoita ja tutkimuslaitoksia. Ulkopoliittinen instituutti valittiin tekemään hankkeen Venäjää koskeva osio, Huovinen sanoo kokouksen jälkeen.

Neuvottelukunnan keskusteluissa korostettiin Huovisen mukaan instituutin riippumattoman ja itsenäisen aseman turvaamista. Keskusteluissa myös päädyttiin siihen, että nykyinen tapa, jolla neuvottelukunta saa informaatiota Upi:n työstä, on riittävä. 

Myös kokoukseen osallistuneen kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok) mukaan keskusteluissa painotettiin sitä, että Upi:n tutkijoiden integriteettiä ei haluta millään tavalla kaventaa.

– Tutkijoilla täytyy olla täysi vapaus suorittaa tutkimustoimintaa vapaasti ilman mitään ulkopuolista puuttumista, Salolainen sanoo.

–  Nykypäivän Venäjästä ei ole mahdollista saada kovin myönteistä raporttia aikaan. Kokonaan toinen asia on se, että Suomella on oltava hyvät keskusteluyhteydet ja toimivat suhteet Venäjään.

Sekä Huovinen että Salolainen korostavat, että keskustelua Upi:n toiminnasta käytiin hyvässä hengessä.